Koje povrće odabrati? U stvari, ne možete pogriješiti! Birajte ono povrće koje je sada u sezoni: mladi luk, mrkvu, rikolu, radič, zelenu salatu, rotkvice, matovilac…
S proljećem nam se pojavilo sunce, ali i njegov vječni pratitelj – proljetni umor! Vrlo je teško objasniti nedostatak energije i otežanu koncentraciju koje osjećamo jednom kad smo konačno dočekali ljepše dane. Stručnjaci ističu kako je riječ o skupini sindroma koji karakteriziraju oslabljeni imunitet, a doskočiti mu možete malenim promjenama.
Prva je da postanete tjelesno aktivni, o čemu više možete pročitati u našem članku Pobijedite proljetni
umor! Druga je da iskoristite darove prirode koji su se sa suncem pojavili na našim tržnicama i u svoj svakodnevni jelovnik uključite salate. Svježe povrće, kojeg sada ima u izobilju, bogati je izvor vitamina i minerala kojima ojačavamo imunitet, uspješnije se borimo protiv bolesti, povisujemo razinu svoje energije i lakše se koncentriramo.
Koje povrće odabrati? U stvari, ne možete pogriješiti! Birajte ono povrće koje je sada u sezoni: mladi luk, mrkvu, rikolu, radič, zelenu salatu, rotkvice, matovilac… Kako s višom temperaturom polako skidamo slojeve odjeće sa sebe,
okrećemo se namirnicama koje pospješuju ljepotu naše kože i pripremaju
ju za jače sunčeve zrake ljeti. Ciljajte namirnice bogate
beta-karotenom, kao što su mango i mrkva. Ako ne znate od kuda početi, mi smo za vas izdvojili pet osvježavajućih, energizirajućih, ukusnih i zdravih salata.
1. Šarena uskršnja salata
Riječ je o laganoj, zdravoj, svježoj proljetno-uskršnjoj salati odličnoj za uskršnji doručak, ali i uz svako drugo mesno jelo. Crveni radić, rikola, mlada mrkvica i zelena salata donijet će osjećaj proljetne svježine, a jaja, pršut i rotkvica ugođaj Uskrsa…
Recept prenosimo iz pera Nade Duhović s bloga Just good food.
2. Salata s piletinom i mangom
Želite li brz, zdrav i lagan osvježavajuć obrok koji može instantno podići vašu razinu energije, preporučujemo vam ovu jednostavnu egzotičnu salatu. Kombinacija piletine, povrća i voća zasigurno će vas osvježiti i rashladiti. Odaberite matovilac, radič, rikola, kristalka ili sličnu salatu kao bazu i “nadogradite” jelo pliećim fileom i mangom.
Za recept je “odgovorna” Monika Topolko koja uređuje gastro blog Sweet
Sensation.
3. Šarena salata s piletnom
Piletina je i zvijezda ovog recepta, uz rotkvice, svježi krastavac, kristalku, papriku, naranču, bademe i sezam. Šarena salata s piletinom izrazito je osvježavajuća, lagana i idealni je obrok ako želite “nešto više” od obične salate.
Recept je pripremila Ana Surać, a izvorno je objavljen na blogu Steamy,
creamy….
4. Waldorfska salata
Waldorfska salata jedna je od najpoznatijih u svijetu, a njene su osnovne namirnice jabuke, celer i orasi. Zanimljiva kombinacija voća, povrća i orašastih plodova porijeklo vuče iz New Yorka, iz 1893. godine gdje ju je osmislio Oscar Tschirky, šef sale u hotelu Waldorf Astoria. Izvorni recept sastojao se samo od kockica jabuke, celera i majoneze, a orasi su dodani kasnije.
5. Zdrava i zasitna Cezar salata
Kombinacija mladog kelja ili raštike, skupine zelenih salata, klica poriluka, mrkve, rikole, avokada, oraha i kockica kruha, prelivena majonezom od tofua pravo je otkriće. Izvorna Cezar salata pripisuje se kuharu Caesaru Cardiniju, Talijanu koji je otvorio restorane u SAD-u i Meksiku.
Pogledajte video recept Dunje Gulin:
Video: Zdrava i zasitna Cezar salata
Ordinacija.hr