Ljepota

Ljepota

Razbijamo 8 najčešćih mitova o ljepoti

Shutterstock

Skupe kreme brišu bore? Šampon treba mijenjati svakih par mjeseci? Kosa ispada zbog previše četkanja? Saznajemo što je istina, a što mit…

Sigurno ste čuli kako zubna pasta smiruje upaljene prištiće i da kosa otpada ako se previše četka… Radi li se o točnim informacijama, otrkiva dr.sc. Ivana Nola, spec. dermatovenerologije.

1. Redoviti kozmetički tretmani su dugotrajna garancija lijepe i zdrave kože

Razvojem estetske dermatologije koja koristi najsuvremenije tretmane omogućuje se regeneracija kolagena koji je smješten u dubljim dijelovima kože, na kojeg kozmetički tretmani nemaju bitni učinak. Stoga uz redovito kozmetičko održavanje kože, potrebno je provoditi i dermoestetske tretmane koji obuhvaćaju terapiju matičnim stanicama, tretmane hijaluronom i botulinom, kao i medicinske kemijske pilinge.

Dermokozmetički tretmani provode se u dermatološkim ordinacijama i poliklinikama od strane dermatologa. Vrsta i ritam primjene ovih tretmana ovisi o životnoj dobi, kao i o potrebama kože.

2. Ako ne vidite promjene nakon par tjedana korištenja određene kreme, kupite drugu jer ova ne djeluje

Ovdje se postavlja pitanje što od kreme zapravo očekujemo. Kreme su od izuzetne važnosti za kožu, osobito one iz domene dermokozmetike koje sadrže daleko više aktivnih sastojaka nego kozmetički pripravci. No, kreme ne mogu riješiti sve naše zahtjeve što se tiče kože, stoga, uz kremu koju stvara osjećaj elastične, hidratizirane kože, osvježene kože, neophodno su potrebni i dermatološki tretmani koje u dogovoru s pacijentom odredi dermatolog

3. Skupi kozmetički proizvodi najbolje djeluju

Visoka cijena kozmetičkih i dermokozmetičkih proizvoda nije garancija da će proizvod imati bolji učinak na kožu. Učinak kozmetičkih proizvoda direktno je povezan s tipom kože kao i problemom za koji je namijenjen.

4. Kako je starila koža vaše majke, tako će i vaša

Genetske sklonosti su od velikog značenja. Kako će se naša koža ponašati ovisi o kombinaciji gena oca i majke koje smo naslijedili.

5. Kreme protiv bora uistinu mogu izbrisati postojeće bore

Ovdje se mogu malo našaliti i reći da kada je riječ o borama, najbolja je “fotoshop” krema. Naravno, da bore krema ne može ukloniti, već samo sitne površinsku nježnu naboranost što je posljedica suhoće kože,a nanošenjem kreme i vraćanjem vlažnosti će biti uklonjene dokle god hidratantni učinak kreme traje. Bore se mogu riješiti ili ublažiti (ovisno o dubini bore) samo i isključivo hijaluronskim filerima

6. Zubna pasta smiruje upaljene prištiće

Zubna pasta dovodi do isušenja kože, stoga nanošenjem na kožu lica može nastupiti i jača iritacija, stoga ne bih davala savjet o nanošenju zubne paste na prištiće. Za to postoje drugi proizvodi, namijenjeni za ovu svrhu. Možete ih naći u ljekarnama gdje potražite savjet ljekarnika, no ukoliko je riječ o jače upanim promjenama savjetujem pregled kod dermatologa.

7. Kreme za lice ili šampone za kosu treba mijenjati svakih nekoliko mjeseci

Šampone za kosu i kreme za lice valja mijenjati kada se pojavi odgovor ovih regija da im preparati koje koristimo više ne odgovaraju. Do tada nema potrebe mijenjati preparate ako nam koži lica i kosi odovaraju. Ritam promjene preparata dakle odlučuje naša kosa i koža, osim ako mi nemamo neku posebnu želju za isprabavanje nakog drugog proizvoda. Ova želja je često marketinški aktivirana.

8. Previše četkanja kose vodi do njenog ispadanja

Četkanje neće dovesti do jačeg ispadanja kose. Kosa će ispadati ili sezonski ili uslijed nekog poremećaja u organizmu. Ukoliko ispadanje kose ne prestane unutar mjesec dana, valja potražiti savjet dermatologa koji će odrediti daljnju obradu i terapiju.

Foto: Shutterstock
Ana Abrahamsberg

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo