Ljepota

Ljepota

Razotkrivamo dva mita o njezi kože lica u koje svi vjerujemo

Foto: Shutterstock

Odgovaraju li micelarne otopine svima? Trebamo li mijenjati često kremu koju koristimo za lice? Sve su to pitanja na koje nikako da dobimo prave odgovore! Mi ih vam sada donosimo.

Zdrava koža sjaji i ostavlja onaj pravi dojam kojeg želimo – da smo i mi zdravi i vitalni. Pogotovo tijekom mjeseca kada smo izloženi niskim temperaturama, važno je kožu lica držati hidratiziranom i štiti je od hladnoće.

Kroz ovih 6 znakova tijelo vam pokazuje da niste zdravi!

Iako danas postoji niz preparata koje će sačuvati fleksibilnost kože, koje su antiage, koje su hidratantne, koje su posebno napravljene za masnu kožu… baš zbog se i lako izgubiti u svim tim redovima preparata.

Uz to, informacije koje dobivamo svakodnevno, često rade i rupu u znanju kako na dobar način očuvati to zdravlje.

Donosimo vam dvije činjenice o koži koje su naši stručnjaci definirali kao mitove:

1. Koža se navikava na kremu koju koristimo i zato je trebamo često mijenjat

Mijenjati potpuni način njegovanja kože svakih nekoliko mjeseci nije potrebno. Za bolje rezultate njege prije kreme mogu se na kožu nanijeti serumi. Ujutro se nanose serumi s antioksidansima koji će neutralizirati štetno djelovanje slobodnih radikala, a uvečer serumi na bazi hijaluronske kiseline koja hidratizira kožu i popunjava bore ili serumi na bazi omega koji intenzivno hrane i regenriraju kožu. Znanstveno je utvrđeno kako je potrebno najmanje mjesec dana kako bismo vidjeli prve rezultate korištenja jednog proizvoda te da ne postoji opasnost od navikavanje kože na isti. Često se dogodi da se ljudi naviknu na „novi“ izgled kože zaboravljajući kako im je koža izgledala prije upotrebe istog njegujućeg sredstva te tada posežu za novim. Zbog pretjerivanja s nanošenjem njegujućih sredstava za kožu, često zna doći do iritacije kože, crvenila i ekcema. – objasnila je Maja Ceković, specijalistica dermatovenerologije iz Derm Angio poliklinike za dermatologiju, venerologiju i kirurugiju s laserskim centrom.

2. Jedna vrsta micelarne otopine odgovara svim tipovima kože

Micelarne otopine su sredstva koja se preporučuju za nježno čišćenje kože jer smanjuju rizik od iritacije i alergija. S obzirom na to da ne sadrže alkohol, miris i boje, odgovaraju i najosjetljivijoj koži. Tehnologija micelarnih tekućina temelji se na molekulama micelima estera masnih kiselina koji dubinski uklanjaju masnoću, a da pritom ne isušuju kožu. Postoji više tipova micelarnih otopina, namijenjenih različitim tipovima kože, od suhe do osjetljive kože, do masne i problematične. Važno je da micelarne otopine koristite u skladu sa stanjem i tipom kože jer čak i kod ovakvog blagog sredstva mogu nastati iritacije. – naglasila je Lena Kotrulja, prim. dr. med. i specijalistica dermatovenerologije iz Poliklinike za dermatologiju i  venerologiju DermaPlus.

Saznajte i zašto ne smijete preskočiti tretman čišćenja lica, a pogledajte i kako svoju kožu njeguju dermatolozi!

Foto: Shutterstock

G.H.

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo