Ljepota

Ljepota

Samotamnjenje – u 7 koraka do predivne brončane boje!

Broj oboljelih od melanoma je u porastu pa zašto se ne bismo okrenuli (samo)tamnjenju pomoću proizvoda iz ljekarne ili drogerije.

Ušli smo u sezonu sve laganije i kraće odjeće, a rijetki sretnici su imali priliku upiti sunčani vitamin D i dobiti barem tračak toliko željene brončane puti. Zbog toga se okrećemo raznim alternativima, najčešće solariju. O njegovim štetnim utjecajima na kožu i raspoloženje smo već pisali. Samo u Hrvatskoj od melanoma umire duplo više ljudi nego u ostatku Europe. Svake godine se registrira 500 novooboljelih pa zašto bolji izgled nogu u suknjama ne bismo prepustili boji iz bočice.

Drogerije nude sve veći izbor preparata za lažnu preplanulost u vidu losiona, krema, sprejeva, pjena i gelova, a možete birati i koliko tamni želite biti. Glavni sastojak ovih preparata je derivat šećera koji se stvara i u ljudskom organizmu – dihydroxyaceton (DHA). Bjelančevine iz površinskog dijela kože u reakciji s tim spojem stvaraju tamniju boju.

Kako pravilno koristiti proizvode za samotamnjenje?

  1. Prvo i osnovno, testirajte kremu kao i svaki drugi proizvod. Nanesite ju na manje vidljivo mjesto i držite minimalno 24 sata.
  2. Ukoliko se pojavi svrbež ili crvenilo odmah prestanite s upotrebom i promijenite proizvod.
  3. Kao i kod izlaganja suncu ne možemo odmah dobiti željenu boju. Odabirom pretamne kreme ne postižemo ništa dobro, jedino prenaglašen, umjetan i pomalo prljav izgled.
  4. Prije prvog nanošenja važno je napraviti temeljiti piling kože kako bi se krema ravnomjerno primila.
  5. Kremu možete nanositi golim rukama ili možete koristiti jednokratne rukavice kako vam se neželjena boja ne bi zavukla među prste i na dlanove. Pripazite samo da vam gornja strana šake ne ostane neprirodno svjetlija.
  6. Također, neki dijelovi tijela su prirodno manje pigmentiraniji od ostalih, npr. pregibi ruku i unutarnja strana koljena. Na tim područjima ublažite pritisak i nanesite manje proizvoda.
  7. Ako kremu koristite prvi put slijedite upute ili se pripremite na moguće mrlje na odjeći i posteljini.

Pročitajte Sve o madežima i sličnim kožnim tvorbama!

Autor: Ana K.

Foto: Shutterstock

 

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo