Ljepota

Ljepota

Savjeti koji će vaše nokte učiniti jakima i savršenima

Hladnije temperature lako mogu uništiti one dijelove kože koji se nađu na njjihovoj nemilosti. Upravo zbog toga, ruke i nokti mogu postati veliki problem tijekom zimskih mjeseci, zbog zanoktica i ispucalih noktiju.

Briga o rukama i noktima trebala bi nam biti svakodnevna navika, s obzirom da su te dvije ruke i tih deset prstiju non-stop u pokretu, izloženi svim vremenskim prilikama i neprilikama.

Ipak, osim nanošenja kreme prije spavanja, zaboravimo na detaljniju njegu. Još manje zaboravljamo da i nokti, čija boja nam može ukazivati i na neke zdravstvene probleme, zahtjevaju posebnu njegu. Ispucali i lomljivi nokti najčešće su znak da nam nedostaje određenog vitamina, a umjesto da nedostatke svojih noktiju skrivate lakovima za nokte, isprobajte ove savjete i dovedite ih u najbolje moguće stanje.

Jesu li vam nokti bijeli ili žuti? Oni vam mogu pokazati patite li od neke bolesti!

Rajčica i biotin za jače nokti

Jedan od glavnih simptoma nedostatka biotina, odnosno vitamina B7, je slabljenje noktiju i kose. Za lijepe nokte možete iskoristiti rajčice, u kojoj se upravo taj vitamin nalazi.

  • 250 grama soka od rajčice pomiješajte s dvije žlice maslinovog ulja. Deset minuta namačite nokte, odnosno vrške prstiju u smjesi. Nakon deset minuta, isperite s mlakom vodom i tapkanjem osušite ručnikom.

Bjelančevine i biotin iz mlijeka za lijepe nokte

Mlijeko je odličan izvor bjelančevina i biotina koji će vaše nokte i zanoktice učiniti predivnima!

  • Jednom tjedno izdvojite vrijeme za dvije do tri minute umakanja vrška prstiju u tri žličice mlijeka.

Ako vam ovo postane tjedna navika, vaši će nokti postati snažni, zanoktice će se izgladiti, a potaknut će se i rast noktiju.

10 minuta dnevno u ulju čajevca

  • Dnevno možete nokte namakati u desetak kapi ulja čajevca pomiješanog s par kapi maslinovog i bademovog ulja.

Osim što će vaši nokti brže rasti, također će ih ova smjesa jačati i poboljšati njihovo zdravlje.

Arganovo ulje i sok limuna

  • Za snažne nokte pomoći će vam i arganovo ulje i sok od limuna koje trebate što bolje izmiješati. Natapajte nokte barem 20 minuta, zatim isperite s mlakom vodom bez korištenja sapuna. Laganim pokretima osušite ručnikom.

Dnevna hidratacija noktiju

Dok ruke barem namažete prije spavanja, nokti često ne dobivaju ovakav tretman. Probajte se naviknuti da pri nanošenju kreme na ruke, posebno obratite pažnju mazanja iste kreme na nokte.

  • Uz to, na dnevnoj bazi možete umjesto kreme, na nokte nanositi bademovo ulje pomiješano s uljem bundevinih sjemenki, a već biste sljedeći dan trebali uočiti bolje stanje vaših noktiju!

Upoznajte se i s vazelinom kao rješenjem za uredne nokte, čistu kožu i ispucale vrhove, a saznajte i kako se riješiti žuljeva!

Foto: Shutterstock

G.H.

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo