Ljepota

Ljepota

Sijeda kosa ne znači kraj seksipila

Sigurno ste vidjeli barem jednu ženu koja je sjeda, a izgleda seksi. Ako ste baš danas uočili prvu sijedu, nema razloga za paniku: 71 posto ispitanika na portalu Pervention.com zaključilo je da su žene sa sijedom kosom seksi, dok su sjedi muškarci dobili čak 78 posto glasova za svoj seksipil. No, koliko god se divimo sijedoj kosi drugih ljudi, ne želimo je vidjeti na našoj glavi.

Rita Hazan, vlasnica poznatog salona iz New Yorka kaže “Žene mogu toliko toga učiniti kako bi izgledale seksipilno i u glavi i u tijelu, nema potrebe za strahom od toga da će sijeda kosa učiniti da izgledamo starije.”.

Zašto kosa sjedi?

Kod nekoga kosa sijedi prije, kod nekih kasnije. Ako se sive vlasi pojave već u ranim dvadesetima, uzročnik je najvjerojatnije genetika. Otprilike deset godina prođe od pojave prve sijede dlake, do potpune sijedosti.

Osim genetike i kemijskih procesa koji se odvijaju na glavi, blijeđenje kose mogu pospješiti loše zdravlje, konzumacija nekvalitetne hrane, anemija, manjak vitamina B. Pušenje je također uzročnik, jer smanjuje količinu kisika u tijelu. Među razlozima su i klimatske promjene i zagađenje okoliša. Neki vjeruju da šok, stres i napetost ubrzavaju sijeđenje, ali znanstvenici to još nisu potvrdili.

Kako urediti sijedu kosu?

Za osobe koje počinju sjediti preporučuje se farbanje u svjetlije tonove, a najbolji izbor su srednje blond, tamno blond i svijetlo smeđa. No, najbolje je  odabrati nekoliko nijansa svjetliju boju od prirodne. Na taj način ćete biti sigurni da vaša boja kose ne izgleda previše neprirodno. Kupujte proizvode poznatijih proizvođača i ne štedite ili pak prepustite vašoj frizerki da odradi posao umjesto vas. Nemojte kupovati neobične nijanse koje nemaju veze s vašom bojom kose ili ne izgledaju prirodno.

Prekrijte sijede u trenu

Postoje proizvodi koje možete nabaviti po pristupačnim cijenama, a pomoću njih možete u vrlo kratkom roku prekriti sijedu kosu, no radi se o jednokratnom učinku. To su:

  • Maskara za kosu
  • Toneri
  • Preljevi za kosu
  • Pijena za kosu u boji
  • Sprej za kosu u boji
  • Šampon u boji

Kao što smo već naglasili ovo su samo privremene boje koje se vrlo brzo ispiru, no budite oprezni, neki od tih proizvoda mogu ostaviti nejednaku boju kose.

A. A.

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo