Ljepota

Ljepota

Sprječava li nošenje grudnjaka obješenost grudi?

Grudnjak čuva čvrstoću i mladolik izgled dojke. On je terapija za grudi, služi za održavanje izgleda, zdravlje, a nekad i za korekciju oblika, npr. nakon umetanja implantanata žena mora šest tjedana nositi antigrudnjak koji implantante gura prema dolje.

Dobar grudnjak može poboljšati “sliku” bilo kojeg outfita. Isto tako, pogrešnim odabirom ćete se loše držati te neprivlačno izgledati. Njegov oblik uvelike ovisi o namjeni: želite li duboki, izazovni dekolte ili grudnjak primjeren poslovnom izgledu…

Grudnjak je danas postao neizostavan dio ženskog ormara, no još uvijek se vodi bitka: je li on nužan ako želimio sačuvati mladolik izgled grudi?

Miroslav Kinčl, dr. med.

“To je vjekovni postulat. Grudnjak čuva čvrstoću i mladolik izgled dojke. On je terapija za grudi, služi za održavanje izgleda, zdravlje, a nekad i za korekciju oblika, npr. nakon umetanja implantanata žena mora šest tjedana nositi antigrudnjak koji implantante gura prema dolje. Iz iskustva mogu reći da puno žena koje čitav život nose grudnjake u 50-ima imaju grudi kao djevojke od 25 ili 30 godina. U mladenačkoj dobi bradavica je stožac koji stoji pod 90 stupnjeva. Tijekom godina gravitacija ju vuče prema dolje. Grudnjak je potporanj koji sprečava utjecaj gravitacije. Mora biti dovoljno čvrst da uspije rasporediti gravitacijsku silu na čitav prsni koš, a ne da ona djeluje samo na donji, središnji dio. Na žalost, čvrsti grudnjaci često su `bapskog` modela, a žene žele čipkaste, fine grudnjake”, otkrio je  Miroslav Kinčl, dr. med., specijalist opće i plastične kirurgije iz Poliklinike za plastičnu i opću kirurgiju Barbel.

Kada grudnjak može napraviti štetu?

“Kada središnji dio dojke gura prema gore kao što to čine push up grudnjaci. Niti koje drže dojku opuštaju se i atrofiraju. Nekad žene koje imaju veliki rep dojke prema pazuhu nose uske grudnjake. Grudnjak presiječe taj “rep” i smeta limfnoj drenaži. No opet, danas je jako popularno da žene vježbaju. Moja preporuka je da nosite grudnjak. Vjerovali ili ne, medicina ima više problema s velikim grudima, nego s malim. Kada se velike grudi spuste, to je dodatno opterećenje na kralježnicu. I moram napomenuti da sve više djevojaka povećava grudi. Taj trend je opasan i narušava vaše zdravlje.

Izvor: Moje zdravlje
Foto: Davor Puklavec/PIXSELL

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo