Ljepota

Ljepota

Stanite na kraj mitovima o njezi kože

U kakvoj su vezi čokolada i prištići? Djeluju li anti-ageing kreme? Možemo li izbrisati bore?

Mit: što je gušća krema, to je hidratantnije

Istina: Za ovu tezu vrijedi upravo suprotno. Pregusta krema može djelovati kao cement iI zazidati mrtve stanice kože i nečistoću unutar pora. Samim time se mogu stvoriti prištići, a koža izgleda umorno, beživotno i isušeno.

Mit: Solarij je sigurniji od sunca

Istina: Solariji našu kožu izlažu koncentriranijim dozama UVA
zraka nego što bi ih koža upila tijekom normalnog izlaganja suncu, a
mnoge su studije pokazale vezu između sunčanja u solariju i razvijanja
raka kože.

Sigurno je sigurno – izbjegavajte sunčanje!

Mit: Anti-ageing kreme mogu izbrisati bore

Istina: Ne postoji krema koja može pomladiti vaše lice i izbrisati bore. Proizvodi ih mogu ublažiti i učiniti manje vidljivima, ali problem će i dalje biti prisutan. Hidratantne i anti-ageing kreme kožu nahrane i učine “punijom“, zbog čega ona privremeno izgleda bolje, no bore se ne mogu izbrisati čarobnim štapićem.

Mit: Čokolada uzrokuje prištiće

Istina: Iako su nas plašili da će čokolada i slične slastice učiniti našu kožu masnijom i sklonu prištićima, ova se prijetnja ipak pokazala Babarogom. Možda nije riječ o najzdravijim namirnicama (doduše, moramo napomenuti da je čokolada s visokim udjelom kakaa izuzetno korisna nutricionistička zvijezda ako se umjereno jede), no nipošto nije dokazano da one mogu vaše lice dovesti u nevolju.

Mit: Zimsko sunce ne šteti koži

Istina: Iako UVB zrake nemaju jednaku jačinu u zimskim mjesecima kao ljeti, UVA zrake imaju podjednako djelovanje. Koja je razlika? UVB zrake su “odgovornoe“ za opekline, dok UVA zrake uzrokuju stanično oštećenje, postaruju kožu i mogu dovesti do raka kože.

Vaša dnevna krema za lice mora sadržavati zaštitni faktor, a nemojte zaboraviti na vrat, ruke i noge – tijekom cijele godine.

Mit: Ne morate koristiti tonik ako lice čistite mlijekom

Istina: Nečistoće i sebum se s lica uklanjaju mlijekom za čišćenje, no tonik za lice je vrlo važan dio njege. On pomaže izjednačiti boju tena, smanjuje pore, čisti nečistoće s kože i ostatke mlijeka za čišćenje, hidratizira kožu, te poboljšava njen cjelokupni izgled.

Nanesite ga na lice kako biste sigurno uklonili moguće ostatke mlijeka za čišćenje i nečistoća te pore zatvorili i pripremili za hidratantnu kremu.

Probajte napraviti svoj tonik u kućnoj radinosti: Napravite svoj tonik od zelenog čaja.

K. Horvat

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo