Ljepota

Ljepota

Što je celulit i kako ga se riješiti?

Iako je celulit prirodna pojava, predstavlja i ozbiljan estetski problem. Navodno se otprilike 80 posto žena bori s celulitom.

Što je celulit?

Jednostavno rečeno – celulit je masno tkivo, a nastaje kao poremećaj koji zahvaća kožu i potkožno masno tkivo te dovodi do poremećaja cirkulacije i ravnoteže tekućine u organizmu. Obično se pojavljuje na predjelu bedara, stražnjice i trbuha. Ovaj proces dovodi do toga da se štetne tvari zadržavaju u organizmu, višak masnoće se taloži ispod kože i krajnji rezultat je pojava deformacija na koži koje nazivamo celulitom ili “narančinom korom”.

Na žalost, celulit ne nestaje sam od sebe i ako se ne posvetite rješavanu problema, stanje će se samo pogoršati.

Celulit je posljedica načina života

Iako su mišljenja stručnjaka o uzrocima nastanka celulita podijeljena, činjenica je da nepravilna prehrana, stres, nedostatak tjelovježbe, genetičke predispozicije i hormonske promjene igraju važnu ulogu u nastanku celulita.

Kako se riješiti celulita?

Prvo morate znati da se dijetom nećete riješiti celulita, samo ćete umanjiti opseg masnog tkiva. Za uspješno eliminiranje narančine kore, puno se gibajte, pijte puno tekućine (voda, čaj bez šećera), jedite zdravo i redovito idite na masaže koje su velika pomoć pri uklanjanju celulita.

Koje namirnice su dobre za uklanjanje celulita?

Osigurajte dovoljno vode organizmu, na dan morate popiti najmanje osam čaša vode, a svakoga dana konzumirajte svježe voće i povrće, s naglaskom na naranče, grejp, jabuke, špinat, cvjetaču, mrkvu, rajčice i avokado. Ovo su namirnice bogate lecitinom koji pospješuje cirkulaciju i poboljšava tonus kože. Korisne namirnice s diuretičkim svojstvom su lubenica, krastavac, celer i šparoge.

A. A.

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo