Ljepota

Ljepota

Što morate znati prije korištenja aminokiselina – pogotovo ako želite zategnutu kožu

Shutterstock

Aminokiseline su organski spojevi koji se nalaze u raznim proizvodima za njegu kože.

Dobrobiti korištenja ovih kiselina uključuju hidrataciji, smirivanje upalnih procesa, pomaže proizvodnji kolagena ali i djelovanju drugih preparata. 

Čak i ako mislite da ste stručnjak za kozmetiku, šanse su velike da vam i dalje nije jasno što to točno aminokiseline čine koži, što pak nije ništa neobično u moru proizvoda koji danas na tržištu postoje i za koje nas stalno “bombardiraju” informacijama. 
Vjerojatno se niti ne sjećate govora o amino kiselinama u školi no možda vam poznato zvuči da su aminokiseline osnovni blokovi od kojih se sastoje proteini.  

Aminokiseline su esencijalne za organizam i sastavljene su i od kisika i od ostalih molekula, a prema dosadašnjim spoznajama, iznimno su dobre za održavanje ljepote i zdravlja kože. One će asistirati u brojnim prirodnim procesima u tijelu, poput razvoja mišića, rada imunološkog sustava i formiraju proteina. Ali ako vas zanima što mogu napraviti za vašu kožu, nastavite čitati. 

Što su aminokiseline? 

Kako smo naveli, radi se o organskim spojevima ali postoje neki oblici koji ne vrijede puno. “Neke su proizvedene u tijelu (neesencijalne amino kiseline), druge unosimo putem hrane, a to su esencijalne amino kiseline”, navodi dermatolog Dendy Engelman. 

Planirate koristiti retinol ovo ljeto? Zapamtite ove stvari prije nego ga stavite na lice

Koje su dobrobiti za kožu aminokiselina? 

Kako igraju važnu  ulogu u brojnim tjelesnim funkcijama, dr. Engelman navodi kako su vrlo različitog utjecaja kada je u pitanju njega kože. “One će pomoći da se smanje upale, koži će omogućiti vlagu, pomoći će pri proizvodnji kolagena, pružiti antioksidativnu zaštitu i popraviti štetu. Ali ono što je jako važno – pospješuju djelovanje ostalih preparata. 

Što aminokiseline čine? 

Za razliku od brojnih drugih kiselina za njegu kože, koje zahtijevaju određen oprez pri korištenju, aminokiseline možete lako uvrstiti u njegu. Liječnik navodi kako djeluju dobro na bilo kojem tipu kože, dokle god vam odgovaraju svi proizvodi koje koristite. 
Dr. Engelman navodi kako kod osoba s osjetljivom kožom može doći do reakcije ako se koristi jak proizvod s aminokiselina, ali ako nabavite nešto blaži proizvod, problema nećete imati. 

Prije nego krenete piti kolagen, evo što liječnica želi da znate

Aminokiseline se mogu pronaći u brojim proizvodima za njegu kože, od krema do seruma i tonika. Liječnik savjetuje da razmislite o tome što želite postići i kakve probleme s kožom imate kako biste pronašli najbolji proizvod za sebe i kako bi vam on u konačnici pomogao. Ukratko, ako želite zdravu, glatku i zategnutu kožu, koristite aminokiseline za njegu kože! 

A. A.

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo