Što o zdravlju otkrivaju akne, podočnjaci i crvenilo kože? - Ordinacija.hr
Ljepota

Ljepota

Što o zdravlju otkrivaju akne, podočnjaci i crvenilo kože?

Foto: shutterstock

Što o vašem zdravlju otkrivaju akne, podočnjaci i crvenilo kože?

Od prevelike konzumacije alkohola naše će lice biti podbuhlo, blijedožute boje i na kraju naborano. No, alkohol nije jedina životna navika koja može štetiti ljepoti i zdravlju kože – stres, previše vježbanja, pa čak i promjena prehrane u vegetarijansku mogu se vidjeti na vašem licu.

Akne na bradi

Akne na bradi se često karakteriziraju kao posljedica hormona. Većina žena prije menstruacije dobije prištiće baš na tom dijelu lica koji je posebno osjetljiv na podizanje nivoa hormona progesterona i testosterona. Ako su akne stalna pojava na bradi, posjetite ginekologa jer se možda radi i o policističnim jajnicima. Za neke žene kontracepcijske pilule su efikasan način za vraćanje ravnoteže hormona i čišćenje kože. Neka istraživanja pokazuju da prehrana bogata žitaricama, voćem i povrćem također može ublažiti hormonalne promjene koje dovode do akni.

Napravite sami zdravi piling za stopala, lice i ruke

Podočnjaci 

Uzrok može biti i nespavanje, problemi s bubrezima te alergije ili ih jednostavno –imate. Natečenost lica i kapaka, tamni podočnjaci i vrećice ispod očiju ukazuju na potencijalne probleme s eliminacijom toksina iz organizma i tegobe s bubrezima i jetrom. Kako podočnjaci ne bi bili vidljivi svima. koristite prste kako bi lagano nanesite korektor na tamna područja, uključujući i šupljine između očiju i nosa. Pažljivo skidajte šminku s očiju kako ju ne biste dodatno iritirali

Kako do duge i zdrave kose? Otkrivamo nekoliko trikova…

Crvenilo

Kofein i nedostatak sunca koži će dati crvenkastu boju. Naime, previše kofeina može dovesti do dehidracije kože, pa ona izgleda crvenko i spaljeno. Crvenilo koje se pojavljuje i nestaje je učestala kronična kožna bolest koja prvenstveno zahvaća lice – rosacea. “Ako pritisnete crveni dio kože prstom i odmah pustite, crvenilo će prvo nestati, a zatim se brzo vratiti kako se krv vraća u to područje,” kaže dermatologinja Hilary Baldwin, predsjednica američkog udruženja za akne i rosaceu. Tijekom vremena, mogu se pojaviti prištići, koža može svrbjeti, a kapilare postati vidljive. Ako crvenilo na vašem licu formira osip u obliku leptira i to preko vašeg nosa i obraza, trebali biste se testirati na lupus, autoimunu bolest koja uzrokuje upale na različitim dijelovima tijela.

Lady Gaga boluje od fibromialgije – 7 činjenica koje morate znati o ovoj bolesti

Foto:Shutterstock

A. A.

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo