Ljepota

Ljepota

Što šminka čini tvojoj koži

Većina žena je zaljubljena u svoje kozmetičke preparate. Pravilno nanošenje promijeniti će izgled lica u par poteza. Dobro odabrana šminka istaknuti će sve vrline lica te isto tako zamaskirati sve mane.

Iako je prijeko potrebna nakon noći bez sna ili zbog natečenih podočnjaka, šminka može tvome licu nanijeti i štetu. Pored tolike ponude kako ćeš znati koja šminka odgovara tvom tipu kože? Kriva kozmetika ne može uzrokovati veliku štetu, ali može crvenilo i iritaciju kože uz svrab i peckanje. Ako ste već imali reakcije na kozmetiku, obavezno se raspitajte o sastojcima koji vam štete i obratite pažnju pri kupovini. Educirajte se sami o tipu vaše kože ili zatražite savjet dermatologa.

Alergijske reakcije i akne

Veliki broj ljudi koristi šminku za prekrivanje akni, ali znajte da ona ponekad može biti uzrok neugodnih pojava na licu poput prištića i ostalih nepravilnosti. Naime, ulje iz kozmetike se može uvući u pore te ih ostaviti zatvorenima i tako stvoriti pogodno klimu za upalu.

Kako bi smanjili rizik od ovakvih reakcija, uozbiljite se i pažljivo pročitajte uputstva sa sastojcima. Birajte proizvode na kojima piše da su hipoalergeni i ne zatvaraju pore. Najiritantniji proizvodi za kožu su obično oni parfimirani i bez ulja. Sintetički antioksidanti ( BHA i BHT) koji se nalaze u ruževima za usne i hidratantnim kremama mogu uzrokovati alergijske reakcije na koži te endokrine bolesti. Mineral petrolatum nalazi se u uljima za bebe, kremama, ruževima za usne, sredstvima za odstranjivanje šminke i sjajilu za usne. Ovo je mineralno ulje koje poput voska ostaje na površini kože, zatvara pore što dovodi do mitesera i proširenih pora.

Maske za lice i pilinzi su odlični za uklanjanje mrtvih satnica s kože i za njen bolji izgled, a mnogi stručnjaci slažu da nikako nisu povezani s nastajanjem akni. Nježni piling, formuliran za tvoj tip kože učiniti će puno dobroga za tvoju kožu bez nepravilnosti i nečistoća.

Ako razvijete ikakvu reakciju pri korištenju određenog proizvoda to je znak za uzbunu. Odmah prestanite s upotrebom tog preparata i posavjetujte se s dermatologom. Uz dobru brigu o koži sa kvalitetnim preparatima, spriječit čete negativne reakcije. Informirajte se i naučite kako pravilno nanijeti odgovarajuću šminku.

A. A. 

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo