Ljepota

Ljepota

Što su parabeni i zašto su štetni?

Velika većina proizvoda s kojima se susrećemo svaki dan sadrži opasne kemikalije koje su povezane s rakom – parabene!

Prošlogodišnja anketa proizvođača dezodoransa Bionsena, koja je uključivala preko 2.000 Britanki, pokazala je kako svaka nanese 515 kemikalija dnevno na svoje tijelo! Često nismo ni svjesni što sve nanosimo na svoju kožu i što se kroz naš najveći organ upija.

Hidratantna krema za lice, krema za područje oko očiju, za sunčanje, sapuni, dezodoransi, gelovi i pjene za brijanje, šamponi, balzami za usne… Ovi su proizvodi dio naše svakodnevnice, no ne pitamo se što oni zapravo sadrže.

Velika većina proizvoda s kojima se susrećemo svaki dan sadrži opasne kemikalije koje su povezane s rakom – parabene! Oni mogu dovesti do raka dojke i mnogim problemima kože – iritacije, osipa, upala i sl.

Paraben predstavlja najjeftiniji oblik kemikalije koja se koristi za produljenje roka trajanja proizvoda za uljepšavanje, a uvedena je sredinom prošlog stoljeća. Njihova vrijednost leži u baktericidnom i fungicidnom svojstvu i dio su gotovo svega, od paste za zube do dezodoransa i šminke.

Prema istraživanju britanske molekularne biologinje Philippe Darbre, parabeni su povezani s rakom dojke. Njen je tim pronašao prosječno 20 nanograma parabena u malom uzorku tumora dojke. Uz sposobnost parabena da imitira djelovanje hormona estrogena, koji dokazano ima ulogu u razvoju raka dojke, ovo je otkriće nagnalo znanstvenike da upozore na štetnu stranu parabena.

Struktura pronađenih parabena upućuje na to da su ove kemikalije bile nanesene na kožu, te se tako apsorbirale, primjerice dezodoransom, kremom ili sprejem za tijelo. Jednako tako ovo može objasniti činjenicu da jedna petina slučajeva raka dojke otpada na one u gornjem kvadrantu dojke, tj. području koje je najbliže pazuhu.

Kod kupnje proizvoda za uljepšavanje i higijenu obratite pozornost na deklaraciju i izbjegavajte one proizvode u čijem su sastavu paraben i njegove izvedenice benzilparaben ili izobutilparaben.

K. Horvat

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo