Ljepota

Ljepota

Stručnjaci savjetuju kako spasiti oštećenu kosu

Što je sve potrebno za blistavu, sjajnu i zdravu kosu? Poslušajte savjete stručnjaka i ne sumnjamo kako će ubrzo i vaša kosa biti kao iz časopisa.

Kemikalije iz boja za kosu najčešći su uzrok oštećenja kosa, no na popisu su i proizvodi koji kosu učvršćuju. Međutim, većina osoba nije niti svjesna kako je svoju kosu dovela u nezavidan položaj. Na nedavno održanom godišnjem kongresu Američke akademije dermatologije, stručnjaci su ponudili savjete koji vam mogu pomoći u njezi.

Dr. Zoe Draelos, savjetnica Medicinskog fakulteta Sveučilišta Duke tvrdi kako su hidratantni regeneratori neophodni kada je u pitanju oštećena kosa i tu nema proturječja!

“Jedna od najčešćih krivih percepcija o kosi jest da je ona živa, kada zapravo nije i ne može se sama izliječiti kada je oštećena. Jedini način je rast nov kose iz vlasišta. Žene moraju razumjeti kako one stvari kojima uljepšavaju svoju kosu, kao što su boje, trajne ili učvršćivači, mogu s vremenom oštetiti strukturu kose i utjecati na njen izgled”, objasnila je dr. Draelos.

Ovu štetu možete umanjiti ako koristite njegujuće šampone u kombinaciji s regeneratorom. Proizvodi s dimetikonom mogu vašim vlasima povratiti sjaj, smanjiti statički elektricitet i ukrotiti kosu kako ona ne bi stršala na sve strane. Serumi koje nanosite na ruke i protrljate kroz kosu, ali ne i vlasište, također se preporučuju.

Međutim, ako baš želite bojati kosu, tada upotrijebite boje koje su bliske vašoj prirodnoj boji, a prednost dajte tamnijoj boji, a ne svjetlijoj.

Ispucali i neukrotivi krajevi te miris “spaljene” kose upućuju na to da je vaša kosa oštećena zbog topline. “O kosi razmišljajte kao o odresku – na početku je mekan i fleksibilan. jednom kada ga skuhate, odrezak promijeni teksturu i postane tvrd. Slično tome, kosa se mijenja s vremenom kada je izložena toplini, a rezultat je krhka vlas koja lako puca. Zaštita kose od previše topline je ključna za održavanje zdrave kose”, savjetuje dr. Draelos.

Jednom kada je vaša kosa “skurena” – nema povratka. Jedino je rješenje šišanje. Kosu probajte osušiti na zraku tako da ne koristite sušilo. U hladnim zimskim mejsecima koristite sušilo na najmanjoj brzini i izbjegavajte onu najveću.

Kako
biste smanjili štetni utjecaj sunčevih zraka ljeti nosite šešir ili kapu i
redovito kosu njegujte hidratantnim maskama. Odaberite šampon i regenerator
namijenjene vašem tipu kose, a regenerator nanosite samo na vrhove.

3 recepta za kosu iz kućne radinosti

K. Horvat

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo