Suha koža zahtijeva posebnu brigu, a neke stvari nikako ne smijete raditi - Ordinacija.hr
Ljepota

Ljepota

Suha koža zahtijeva posebnu brigu, a neke stvari nikako ne smijete raditi

Shutterstock 309232775 (1)

Iako je dokazano da hladno vrijeme isušuje kožu, baš kao i nagle promjene temperature, ovo stanje može nastupiti u bilo koje godišnje doba…

Suha koža može izazvati neugodne reakcije poput svrbeža ili zatezanja,  pa osim hidratacije (unošenje dovoljno vode i tekućine tijekom dana), postoji još nekoliko pravila kako njegovati oštećenu kožu.

Pušenje je dokazano jedan od brojnih uzročnika prijevremenog starenje lica, a vjerojatno ste primijetili kako je koža svakog pušača na izgled suha i bez sjaja… Cigareta vašoj koži oduzima kisik, smanjuje protok krvi te crpi mnoge nutrijente, poput vitamina C koji obnavlja oštećenja na koži.

Posvijetlite kožu maskom od naranče, krumpira ili borovnica – pripremite ih sami

Tuširanje vrućom vodom je također jedan od faktora koji isušuje kožu, naravno može joj i goditi ali samo ako traje kratko. Odlučite se za toplu vodu kako bi koži dopustili da zadrži svoja prirodna ulja. 

Pijte puno tekućine kako bi vaš organizam bio hidratiziran, a kod kuće, ako ste u mogućnosti, koristite ovlaživač zraka. 

Koristite proizvode za hidrataciju kože kako bi ona primila dovoljno vlage. Da bi krema djelovala, kožu je potrebno čistiti svakodnevno tonikom ili gelom, a kako bi ona upila sve dobre sastojke kreme, jednom tjedno napravite i blagi piling. 

Ono što jedete vidi se i na vašoj koži stoga izbjegavajte masnu i procesuiranu hranu koja koži neće ponuditi hranjivih tvari. Okrenite se prehrani koja je bogata ribom, orašastim plodovima, voćem i žitaricama.

Prije kreme, masaža lica: Usporava starenje kože, potiče cirkulaciju i djeluje poput prirodnog liftinga

Boravite manje u zatvorenim prostorijama s vrućim zrakom,  a ako to nije moguće nabavite ovlaživač zraka ili na radijatore stavite posude pune vode koje ovlažiti prostor. 

Koristite balzam sa zaštitnim faktorom preko dana, a prije spavanja na usne nanesite deblji sloj vazelina kako bi hranio usne dok vi spavate.

A. A.

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo