Ljepota

Ljepota

Tamanu ulje je zaštitnik zdrave i lijepe kože

Foto: Shutterstock

Tamanu ulje, ulje Kalofila, dobiva se hladnim prešanjem osušenih plodova stabla Tamanu, tipičnog za pacifičko područje, a poznat je kao djelotvoran pripravak za očuvanje kože.

Ono je ugodnog mirisa i bogate teksture, a posebno je poznato kao pomoć pri obnavljanju tkiva, zarastanje rana i očuvanje kože zdravom.

Upotreba tamanu ulja

Kako ima spomenuta svojstva u tropskim krajevima gdje plod i raste koristi se kao prva pomoć za kožna oboljenja i ozljede pa se tako nanosi na mjesta s ogrebotinama, opeklinama i aknama. Odlično je za kožu oštećenu suncem i ekcemima. Ima antivirusno, antibakterijsko i protugljivično djelovanje, stoga je nezamjenjivo u tretiranju raznih vaginalnih infekcija. Tamanu ulje je idealno za masaže jer opušta te umanjuje bol uzrokovanu reumom.

Što sadrži tamanu ulje?

Djeluje protuupalno, a to može zahvaliti 4-fenil kumarinu i grupi ksantona. Zbog tih svojstava smiruje svrbež, oteknuće, bol i to nakon lokalne primjene. Iako njegovo djelovanje još nije do kraja znanstveno proučeno, oni koji ga koriste potvrđuju da pomaže.

Zahvaljujući svojstvima brzog upijanja, ugodne arome i promocije zdravlja kože, očekuje se velika popularizacija ovog ulja u kozmetičkim proizvodima. Kako se ovo ulje može nabaviti, možete i sami od njega napraviti meleme i kreme.

Foto: Shutterstock

A. A.

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo