Ljepota

Ljepota

Telomere i starenje – kako spriječiti nastanak bora?

Shutterstock

Svaki će liječnik i stručnjak za ljepotu u razgovoru o starenju spomenuti važnost telomera – što su duži to će vaša koža sporije stariti…

Kako starimo, tako stare i naše stanice koje predstavljaju dio našeg genetskog koda. Na kraju svakog kromosoma nalaze se telomeri koje možemo usporediti s tjelesnim štitovima DNK. Naime, kako mi starimo, tako se oni skraćuju i obilježavaju kraj kromosoma, a duži su telomeri povezani sa sniženim rizikom od raka, demencije, dijabetesa i bolesti krvožilnog sustava. 

Znamo 5 anti-age tajni koje dermatologinje otkrivaju samo najboljim prijateljicama

Postoje namirnice koji će nutricionisti preporučiti ako želite usporiti starenje kože i tako što će zaštititi telomere i aktivirati telomeraze – enzime koji pomažu očuvanju telomera.

Antioksidanti 

Studije su pokazale da je dužina telomera povezana s antioksidantima a oni se nalaze u bobičastom voću, kurkumi, kakau, zelenom čaju…

Namirnice bogate vitaminom D

Ovaj će vitamin također štiti telomere a možete ga unijete ako jedete tofu, ribu, jaja, kamenice, gljive, kavijar…

Folati

Leće i špinat su savršene namirnice ako želite unijeti folne kiseline u organizam. Dodajte ih zdravim napitcima, salatama ili juhama. 

Riblja juha – tako ukusna, a tako jednostavna za pripremiti

Magnezij

Vjeruje se da ovaj mineral utječe na dužinu telomera tako što ima sposobnost obnavljanja DNA. Pripazite da u organizam unosite dovoljno zelenog povrća, oraha, sjemenki, avokada, banana i smokve. 

A. A.

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo