Top 5 izuma u službi ljepote - Ordinacija.hr
Ljepota

Ljepota

Top 5 izuma u službi ljepote

Probajte samo razmisliti koji su po vama najbolji izumi industrije ljepote… Svaka će žena imati drugačiju listu, jer nemamo sve iste dijelove tijela koje bismo htjele popraviti ili uljepšati ili pak iste navike uljepšavanja.

Kada je riječ o kosi, jutarnji friz je mnogima nezamisliv bez laka za kosu ili špangica, dok druge koje svako jutro peru kosu zahvaljuju što postoji određeni šampon ili balzam. One žene kojima se stalno nešto događa i “rađa“ po licu ne mogu zamisliti dan bez korektora i pudera.

Listi ovakvog nabrajanja nema kraja i ovo doba konzumerizma ženama je stvorio ovisnost o mnogim preparatima, no to je već druga tema. Kada bismo sveli sve moguće izume za ljepotu na osnovu, bez čega bi nam zaista bilo otežano se uljepšavati?

1. Fen za kosu

Izumljen je u 19. stoljeću, a prvi ručni fen kreiran je 1920. godine. Definitivno možemo reći da je najvažniji izum svim vremena te da bi nam pranje i sušenje kose bila akcija na koju bismo trošili pola dana ili bismo svi hodali s jež frizurom. Poznajete li ikoga tko nema fen za kosu doma, a da nije muškarac?

2. Ruž za usne

Nevjerojatno je kako samo dva poteza ruža na usnama mogu ženu transformirati u ljepoticu. Bio dan ili noć, ruž uvijek dobro dođe. Može upotpuniti odjevnu kombinaciju i istaknuti usne na licu kao niti jedan drugi proizvod.

Prve su ga upotrebljavale žene u drevnoj Mezopotamiji. One su na usne stavljale smrvljeno poludrago kamenje. Kleopatra je, pak, svoj ruž radila od zgnječenih buba koje su ostavljale crvenilo. Veću popularnost ruž je stekao u Engleskoj u 16. stoljeću, tijekom vladavine kraljice Elizabete I., koja je nosila crveni ruž i blijedi aristokratski ten. Od tada se ruž počeo raditi od voska i crvenila iz biljaka, a prvi ruž je izumljen 1884. godine u Parizu te je radio od jelenjeg loja, ricinusovog ulja i pčelinjeg voska.

3. Maskara

Također kao ruž, riječ je o vrlo bitnom kozmetičkom proizvodu – samo jednim premazom i žena se pretvara u senzualnu zavodnicu. Teško je zamislivo izostaviti maskaru u šminkanju. Bez sjenila, rumenila i raznih sjajila još se može izaći van, ali obrnuto, sve to staviti bez maskare je nemoguće.

Riječ mascara dolazi od talijanskog maschera, što znači “maska”. Modernu maskaru je 1913. izumio kemičar T. L. Williams za svoju sestru Mabel.

Stvorio ju je od prašine ugljena i želatine naftnog vazelina i probio se na tržište. Otvorio je tvrtku Maybelline i postao vodeća kozmetička firma.

4. Pinceta

Pincetom su se služili još Egipćani, što dokazuju slike ljudi koji iznad vrućih zdjela drže duple stapiće s našiljenim vrhovima. Azijati su ih preinačili u metalne te su isti korišteni u Mezopotamiji i Indiji oko 3000 g. pr. Kr.. Dakle, pinceta se već stoljećima koristi u razne svrhe, a za žene je najvažnija pri korigiranju obrva. Kako bismo ih inače počupali?

5. Uvijač i pegla za kosu

Figaro je izumljen 1890. godine kada je Adam Frisby smislio način kako upotrijebiti grijač i nakovrčati kosu. Izum suprotan tome, pegla za ravnanje kose, izumljena je nešto kasnije – 1906. godine. Sretni su oni koji nikad ne moraju ništa s kosom izvoditi, a definitivno je uz ova dva izuma puno lakše obuzdati kosu te potpuno promijeniti frizuru.

K. Horvat

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo