Top 5 zdravih namirnica - Ordinacija.hr
Ljepota

Ljepota

Top 5 zdravih namirnica

Jeste li znali da konzumacija bosliljka smanjuje razinu stresa? Saznajte što vašem zdravlju čine crni papar, ljute papričice, crna riža i marelica!

Namirnice koje zaslužuju mjesto u vašoj kuhinji!

1. Marelica

Ova slastica je puna vlakana, željeza, vitamina A, C i E te beta karotena. Stručnjaci su za Daily Mail izjavili da konzumacija marelice smanjuje rizik od nastanka raka jetre zbog visoke razine vitamina E u njima.

2. Bosiljak

Ova biljka je puna željeza te uspješno smiruje napetosti i bori se protiv bakterija koje su odgovorne za nastanak akni. Prema dosadašnjim istraživanjima, bosiljak ne smanjuje samo razinu stresa i negativne emocija, već pojačava vaš imunitet i štiti vas od mogućih zdravstvenih tegoba u budućnosti.

3. Ljute papričice

Učinite sebi uslugu i jedite ljuto! Studija sveučilišta u Hong Kongu tvrdi kako chilli ima velik potencijal u zaštiti od srčanih bolesti, jednog od najčešćih uzorka smrti u razvijenom svijetu. Ključan je sastojak poznat pod imenom capsaicin koji daje paprici ljutinu. Capsaicin povećava otkucaje srca, što ubrzava rad metabolizma.

4. Crna riža

Baš poput smeđe riže i crna je malo pakiranje s puno željeza! Ona sadrži i vitamin E, a ima čak više antioksidanata od borovnica! Divlja riža izuzetno je bogata bjelančevinama, mineralima, vlaknima, B vitaminima te folnom kiselinom. Sadrži vrlo malo masnoća, a odlikuje je i mala kalorijska vrijednost.

5. Crni papar

Crni se papar navodi kao jedan od začina najboljih za zdravlje. On će
se boriti protiv bakterija, pomoći će probavnim problemima, kako
prenosi WebMD. Studija provedena u Velikoj Britaniji, a
objavljena u časopisu za agrokulturu, donosi informaciju da crni papar
moguće djeluje na proizvodnju masnoća, pa bi se mogao koristiti i kao
glavni začin dijete.

A. A.  

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo