Ljepota

Ljepota

U pet koraka do brončanog tena bez sunčanja

Foto: Shutterstock

Postoji sigurniji način kako do tamne puti bez opasnosti od raka! Posegnite za “bojom iz bočice“

Sunčeve zrake imaju mnogo pozitivnih, ali i negativnih učinaka. Umjereno izlaganje suncu poboljšava raspoloženje, a ultraljubičaste (UV) zrake potrebne su našem tijelu za proizvodnju vitamina D koji jača kosti i sprječava bolesti kao što je rahitis. Pretjerano izlaganje suncu izaziva opekline, ubrzava starenje kože i povećava rizik od karcinoma kože melanoma.

Iako stručnjaci upozoravaju da treba izbjegavati najjače sunce od 10 do 17 sati, preplanula koža još uvijek je u trendu. No postoji i bezopasniji način kako do preplanulog tena. Na tržištu se nudi širok izbor proizvoda za samotamnjenje: losioni, kreme, sprejevi, pjene i gelovi. Njihova upotreba nije zahtjevna, ali se morate pridržavati uputa proizvođača kako biste izbjegli mrlje na koži ili odjeći.

  1. Nijansirajte ten postupno – nemojte se “polakomiti” i odmah odabrati preparat koji je drastično tamniji od vaše puti. Tako ćete izbjeći prenaglašen i umjetan izgled.
  2. Kako biste izbjegli neželjene reakcije i ton kože, proizvod testirajte najmanje 24 sata prije nanošenja. Nanesite malu količinu preparata na manje vidljiv dio tijela, poput noge. Pričekajte tri-četiri sata te analizirajte boju i reakciju kože.
  3. Prije nego nanesete preparat za samotamnjenje, koža mora biti glatka bez mrtvog sloja stanica. Zato kožu treba pripremiti pilingom kako biste osigurali ujednačenu boju.
  4. Neki dijelovi tijela svjetliji su od ostatka, npr. unutarnji dio podlaktica i unutarnja strana koljena. Na ta područja preparate blaže utrljajte, a na ostatak tijela možete pojačati pritisak.
  5. Isperite dlanove tako da ne skinete boju s gornje strane, nego blago protrljajte područje između prstiju i dlana. Pričekajte 30-ak minuta prije nego se odjenete (ili prema uputi proizvođača) kako ne biste zaprljali odjeću.

Izvor: Moje zdravlje/Karmen Pužar

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo