Upomoć: Nokti mi pucaju! - Ordinacija.hr
Ljepota

Ljepota

Upomoć: Nokti mi pucaju!

Bez zdravih noktiju nema ni lijepih noktiju. Uzalud vam trud lakiranja ako se nokti listaju, pucaju i nepravilnog su oblika.

Iako nalakirani i uređeni nokti upotpunjuju izgled žene, nije dobro pretjerivati s uređivanjem i neprestano imati ukrašene nokte. Kemikalije iz laka i odstranjivača jednostavno će oštetiti vaše nokte i učiniti ih slabima. Nemojte ih mučiti i dopustite im neka malo dišu.

“Odmorite se” od manikure jedan tjedan i nemojte ništa nanositi na nokte osim kreme za njegu ruku i noktiju. Pustite neka se vaši noktići revitaliziraju i slobodno imaju zraka (sloj laka ne dopušta noktima doticaj s kisikom i oni postaju žuti).

Što jesti za lijepe i jake nokte?

Osim neprestanog lakiranja i skidanja laka odstranjivačem, vaše nokte može oslabjeti i nepravilna prehrana.

Kako to promijeniti? Na svoj svakodnevni jelovnik uključite vitamine A, B i D, proteine, željezo i kalcij. Kalcij je alfa i omega zdravih, čvrstih noktiju, vitamin C će pomoći kod apsorpcije nutrijenata, a željezo će ih očvrsnuti.

Povećajte unos omega-3 masnih kiselina zbog kojih će vaši nokti postati otporniji i neće se listati. Te masne kiseline su esencijalne, što znači da se ne mogu sintetizirati u organizmu nego ih je potrebno unositi hranom. Namirnice koje vas zanimaju su plava riba (losos, haringa, skuša, inćun, srdela, tuna), orašasti plodovi i lanene sjemenke.

Za vrijeme kritičnog razdoblja noktiju, kada su posebno tanki i ispucali, masirajte ih svakodnevno uljem koje sadrži vitamin E. Poboljšat ćete cirkulaciju, njegovati nokte i kožicu oko njih, a nokti će biti čvršći.

Umjesto skraćivanja škaricama ili grickalicom, koristite staklenu rašpicu. Ona je nešto skuplja od one “klasične”, no vaši će vam nokti biti vrlo zahvali. I zapamtite – nokte turpijajte u jednom smjeru, nikako pokretima naprijed-natrag!

Također povećajte unos magnezija prehranom. Naše tijelo nije sposobno samo proizvesti mineral magnezij, stoga ga trebamo svakodnevno unositi hranom, a vitamin D pospješuje njegovu apsorpciju. Hrana koju bi trebali češće konzumirati uključuje bademe, brazilske oraščiće, kvasac, heljdu, indijske oraščiće, morske alge, kikiriki, bučine sjemenke i žitarice od cjelovitog zrna.

Dnevne su potrebe za magnezijem oko 300 do 400 miligrama. Ljubitelje čokolade će obradovati podatak da sto grama crne čokolade sa 70 posto kakaa osigurava 11 miligrama magnezija.

Na tržištu su dostupni mnogi učvršćivači noktiju koji se koriste u kurama, npr. nanose se svakodnevno nekoliko tjedana dok nokti ne ojačaju. Raspitajte se u drogeriji koje proizvode možete koristiti kako biste mogli uživati u ljepoti svojih noktiju.

K. Horvat

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo