Ljepota

Ljepota

Ups! 6 neugodnih činjenica koje će vas uvjeriti da odmah bacite staru kozmetiku

shutterstock

Posljedice korištenja stare šminke je bolje izbjeći.

Ako samo zavirite u svoju kozmetički torbicu, sigurno ćete primijetiti kako u njoj postoji šminka kojoj je davno istekao rok trajanja.

Bez obzira koristite li skupu ili jeftiniju kozmetiku, i ona se kvari, a ako ju koristite, posljedice na kožu mogu biti neugodne. Ako primijetite bilo kakve promjene na koži, provjerite je li možda kozmetika odgovorna.

Evo što kažu stručnjakinje za kozmetiku iz New Yorka, Jessica Mae i Kelli Bartlett, o korištenju kozmetike kojoj je istekao rok trajanja.

1. Da, kozmetika ima rok trajanja

Tekući puderi traju oko godine dana, dok maskara i tuš za oči oko tri mjeseca. Kozmetika za usne traje oko dvije godine. Puder u kamenu možete koristiti oko dvije godine, ali pigmentacija može nestati.

10 stvari koje (stalno) radite svojoj kosi, a frizeri nikada! I to ih jako ljuti…

2. Što je kozmetika starija to su rezultati lošiji

Kako se bliži istek roka trajanja, sastojci u kozmetici više nisu tako postojani. Posebno se to odnosi na pudere tekuće koji će ostaviti neravnomjeran trag na koži. Sastojci koji štite od razvoja bakterija će također slabije djelovati pa riskirate infekciju.

3. Čak i zatvorena maskara može predstavljati rizik

Većina će ljudi povezati ne korištenu maskaru sa svježim proizvodom, no jednom kada takav proizvod otvorite, puno će se brže „pokvariti“, mada taj proces može započeti puno prije nego otvorite proizvod. Pa ako imate puder u ladici kojeg niste dirali godinama, pametnije bi ga bilo baciti nego koristiti.

Kad je u pitanju maskara, krema, gel i proizvodi u prahu, važno je provjeriti koliko traju nakon što se otvore kako biste izbjegli probleme.

4. Korištenjem kozmetike kojoj je istekao rok trajanja riskirate infekciju

Prije svega se povećava šansa za razvojem bakterija i infekcijom, posebno jer stalno rukama dirate isti puder ili kremu. Korištenjem starog tuša možete uzrokovati oticanje očiju, crvenilo. Stari puder može uzrokovati nastanak prištića.

Dva su proizvoda koja morate odmah baciti, a to su maskara i puder jer su jako dobro tlo za razvoj bakterija jednom kad se otvore. Što su stariji ovi proizvodi to su veće šanse da ćete zaraditi infekciju ili barem iritaciju. Ako imate bilo kakve probleme s očima, poput crvenila ili natečenih kapaka, prvo provjerite je li kozmetika odgovorna.

6 stvari koje dermatolozi nikada ne bi kupili i stavili na kožu i jedna koju morate imate

5. Neke proizvode možete i dezinficirati

Na sreću, nije sve izgubljeno. Ruž za sune možete očistiti tako da ga kratko namočite u alkohol i odrežete gornji sloj. Koristite 70 postotni alkohol kako biste mogli njime pošpricati sjenilo i proizvode u prahu. Ne samo da će ih očistiti nego i spriječiti razvoj bakterija.

6. Šminka koju čuvate u kupaonici je posebno opasna

Kako biste produljili rok trajanja kozmetike važno je i to kako ju čuvate. Iako vam se čini smislenim da kozmetiku čuvate u kupaonici, to i nije najbolja ideja. Vlaga će potaknuti stvaranje bakterija, a i skratiti rok trajanja proizvoda.

A. A.

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo