Ljepota

Ljepota

Van iz moje kupaonice!

Većina žena ne želi ni pomisliti na bacanje omiljenih pudera, sjenila ili maskara. Pogotovo ako su za njih izdvojile pola, ionako teško zarađene plaće.

Međutim, kad govorimo o proizvodima za ljepotu, važno je naučiti kada „otpustiti“ neke od njih. Jer omiljeni proizvodi za uljepšavanje mogu uzrokovati akne i iritacije na koži.

Šminka i retinol
Ako upotrebljavate šminku koja sadrži retinol, on će „ispariti“ tj. prestati biti aktivan u roku od mjesec dana. Iako će šminka i dalje biti upotrebljiva, nećete moći iskoristiti blagodati retinola.

Maskara
Maskara je jedan od proizvoda s najkraćim životnim vijekom, a najvećom mogućnošću bakterijske zaraze. Stručnjaci se slažu da maskaru treba mijenjati svaka tri mjeseca.

make up 1Kremasti proizvodi
Kremasti proizvodi imaju kraći vijek trajanja od proizvoda u obliku praha. To znači da kremasta rumenila, puderi i korektori traju oko godinu dana. Važno je napomenuti da puder baziran na ulju traje duže nego onaj baziran na vodi – do 18 mjeseci.

Šminka u prahu
Proizvodi u obliku praha – puderi, sjenila, rumenila, spadaju u proizvode s najdužim vijekom trajanja. Njih bez brige možete upotrebljavati do tri godine.

Olovke
Ako se šilje na pravilan način, olovke za oči i usne mogu trajati tri godine.

Ruž
Vijek trajanja ruža za usne je tri godine.

Ova pravila vrijede za većinu uobičajenih kozmetičkih proizvoda. Međutim, proizvodi proizvedeni prirodnom putem imaju manje konzervansa pa ih stoga treba zamijeniti ranije. Točan je podatak da čuvanje pudera i ruža u frižideru može produžiti njihov rok uporabe.

Ako vaša šminka ima bilo kakav neobičan miris, bacite ih istog trenutka. Promjene u boji ili teksturi ( zgrudavanje, razdvajanje ) jasan su znak da vaša šminka mora završiti u košu za smeće. Međutim, kako se to ne bi dogodilo, važno je naučiti ju čuvati na primjeren način.

ruz za usne3Čvrsto zatvaranje poklopaca
Ako je šminka stalno izložena velikoj količini kisika – brže će se pokvariti. Stoga je važno da svi poklopci na proizvodima za uljepšavanje budu čvrsto zatvoreni.

Hladna i tamna mjesta
Važno je da kozmetiku čuvate na hladnim i tamnim mjestima, jer toplina i svjetlo mogu uništiti konzervanse u proizvodima za šminkanje.

Na kraju, ne zanemarujte pomagala kojima nanosite šminku. Četkice i spužvice za nanošenje šminke mogu nakupljati bakterije koje će uzrokovati akne. Perite ih svakog tjedna blagim sredstvom za dezinfekciju. Nakon pranja, četkice pustite da se osuše do kraja i to tko da ih polegnete na ravnu površinu. Ako ih sušite u uspravnom položaju, voda će se cijediti u metalni spoj koji obuhvaća dlačice. Na taj se način stvara hrđa i dodatna šteta na dršci.

D. Šorgić

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo