Ljepota

Ljepota

Vrhunac je sezone bundeva: najukusnija i najjeftinija u jesen!

Iako je dostupna od kolovoza do ožujka, najukusnija je u jesen zbog najviše koncentracije hranjivih tvari. Odlična je za prehranu jer je prepuna vitamina A, B6, C i E. Ima nizak udio masnoća, a visok željeza, magnezija i dijetalnih vlakana.

1. Turkinja ili “stambolka”

Jestiva je i popularna u našim krajevima. Može imati zelenu, crvenu ili žutu koru, koja se zbog svoje čvrstoće često koristi u dekorativne svrhe ( izdubljena turkinja može poslužiti kao vrlo dekorativna posuda za serviranje juhe). Zahvaljujući čvrstom mesu pogodna je za pečenje. Može težiti do pet kilograma. Od mesa ove bundeve kuhaju se variva te krem-juhe.

2. Hokkaido bundeva

Stiže iz dalekog Japana i ima intenzivno narančastu ili čak crvenu koru. Njeno aromatično meso ukusom podsjeća na kesten i jako je cijenjena u kulinarskim krugovima. Uglavnom je veličine dlana, a može težiti od jednog do pet kilograma. Od hakkaido bundeve pripremaju se mnoga makrobiotička jela. Dobar okus ima čak i kora, koja se narezana na manje komade može dodati i kuhati u juhi.

3. Butternut ili muškatna bundeva

Ova bundeva kruškolikog oblika može dugo stajati – što duže stoji postaje slađa i mekša. Meso je narančaste boje, glatke teksture, nevjerojatnog slatkastog okusa. Najčešće se koristi za kolače, pekmeze, juhe, variva, a odlična je sama kao predjelo. Može težiti do dva kilograma. Dug rok trajanja osigurava joj jestivost i nakon dvije godine.

 

4. Halloween bundeva ili samo bundeva

Teži između šest i 12 kilograma. Ima narančasto-crvenu koru te ukusno meso koje se koristi za različita jela, variva, juhe i kolače. Svoju popularnost je stekla kao dekoracija za Noć vještica i blagdan Sv. Lucije (vrste koje se koriste u te svrhe prežilave su za jelo). Bundevu za dekoraciju kupite nekoliko tjedana ranije kako bi se malo osušila i tako bila lakša za rezanje.

5. Obična uljna bundeva

Ova bundeva dolazi iz porodice Cucurbitaceae, u našim krajevima najčešće se koristi za jelo. Uzgaja se u vrtovima i poljima. Trbušastog je oblika, zelenkaste boje kore. Koštice iz ove bundeve su izuzetno vrijedne zbog hranjivih sastojaka i korištenja u pripremanju bućinog ulja. Ukusne i zdrave sušene koštice mogu se grickati ili dodavati različitim salatama. Meso uljnih bundeva koristimo za pripremu savijača i bučnica.

Foto: Wikimedia, Flickr¸

A. Abrahamsberg

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo