Ljepota

Ljepota

Zašto brojne poznate Hrvatice koriste kolagen? Odličan za zglobove, pomaže kod mršavljenja

Teško je ne zamijetiti javne osobe kako ispijaju svakodnevno svoju dozu kolagena. No, sigurno ste se zapitali što to oni rade, je li riječ o nekom novom trendu ili samo dobroj reklami i treba li kolagen i vama?

Pa, krenimo redom… Kolagen je najzastupljeniji tip proteina u našem tijelu, pa tako čini čak 30 posto ukupne količine proteina u tijelu. Nalazi se u cijelom tijelu, uključujući mišiće, kosti, kosu, kožu i nokte. Kao jedna od najzastupljenijih struktura, čini 90 posto vezivnog tkiva, 90 posto organske koštane mase i 70 posto naše kože. Postoji oko 40 različitih vrsti kolagena u tijelu, a kolagen tip 1 je najzastupljeniji te važan dio naše kože, kostiju i mišića. Kako prenose stručnjaci s portala Healtheries i Further food, ovo je 10 stvari koje morate znati o kolagenu.

1. Kako starimo, tako gubimo kolagen?

Naše tijelo proizvodi kolagen, ali već kad navršimo 20 godina, proizvodnja se usporava, a u 60-tim godinama života imamo 50 posto manje kolagena od količine koje smo imali kada smo imali u 20 godina. To je jedan od razloga zašto nam koža više nije mladolikog izgleda, zašto nas bole zglobovi i kosa se tanji.

2. Kako kolagen pomaže kod gubitka kilograma?

Suplementi koji sadrže kolagen mogu igrati važnu ulogu u održavanju tjelesne težine pa čak i kod gubitka kilograma. Kolagen u prahu će smanjiti apetit i to čak 40 posto više od proteinskog praha. Također će ugasiti želju za slatkom hranom.

3. Kako kolagen čuva zdravlje crijeva?

Kolagen je važan i za pravilno funkcioniranje probavnog sustava. Uz to, peptidi u kolagenu zadržavaju vodu u crijevima i tako privlače molekule kiselina zbog čaga se hrana lakše razgrađuje i kreće kroz probavni sustav. Redovita upotreba smanjuje kiseline, čireve i sprečava ostale probavne probleme.

Liječnica Nevia Delalle roni i zimi, a protiv gripe i prehlada bori se – odlascima u saunu

4. Kako kolagen djeluje na zdravlje i izgled kože?

Kolagen će našu kožu činiti glatkom i ona će izgledati mladoliko. Suplementi koji sadrže kolagen jačaju kožu, a tako se i prevenira nastanak bora, celulita i strija. Dnevno korištenje kolagena će hidratizirati kožu i povećati elastičnost te umanjiti štete koje su nastale radi izlaganja suncu.

5. Kako kolagen pomaže zdravlju zglobova?

Konzumacijom kolagena možemo ojačati kosti i čak prevenirati lomove. Ako se uzima oralnim putom, pomoći će pri izgradnji kosti i zamijeniti istrošene stanice novima. Tako se može smanjiti bol u zglobovima i poboljšati fleksibilnost. Uz to može ojačati zube, kosu i nokte, te ih učiniti manje lomljivima.

6. Kako pomaže sportašima?

Kako jača zglobove i ligamente, može utjecati na prevenciju ozljeda i smanjenje boli u zglobovima. Konzumacijom kolagena može se pomoći organizmu da popravi i zamjeni proteine koji su oštećeni radi teške fizičke aktivnosti, kao što može i ubrzati oporavak nakon puknuća mišića.

7. Koliko ga trebamo?

Jedno se istraživanje bavilo upravo ovim pitanje, u rezultati objavljeni 2019. godine u magazinu Nutrients, a u kojima stoji kako se dodatnih 2.5 -15 g kolagen peptida može uvrstiti u prehranu svaki dan kako bi se održala ravnoteža u organizmu.

Postoje dvije vrste bora na licu – koje vas najviše muče?

8. Kako znati uzmimo li ga dovoljno?

Ako primjećujete neke od ovih promjena, moguće je da vaš organizam treba malo pomoći pri proizvodnji kolagena:

  • Smanjena fleksibilnost kože i bore
  • Tanka koža
  • Opušteni podočnjaci
  • Lomljivi nokti i kosa
  • Bol u zglobovima i mišićima
  • Celulit
  • Lomljive kosti
  • Sindrom propusnosti crijeva

9. Kako sve možemo povećati unos kolagena?

Juha koja se priprema s kostima je odličan način unosa kolagena u organizam. Takva juha koja se dugo kuha, a u vodu se doda jabučnog octa je tekućina puna kolagena. Imajte na umu da se takva juha kuha na slaboj vatri od 8-12 sati.

10. Je li jedan oblik kolagena bolji od drugog?

Različiti oblici kolagena igraju različite uloge, no to ne znači da je jedan bolji od drugog. Važno je da odaberete proizvod koji će utjecati na određeno tkivo, pa ako želite lijepu i zdravu kožu, odaberite kolagen tip 1 i 3. Za zdrave zglobove i probavu, tu je kolagen tip 2.

Nevia Delalle, dr.med. spec. dermatologije i venerologije je sve o kolagenu dodatno pojasnila: 

“Gotovo da nema dermatološke ordinacije u kojoj se ne nudi barem jedna, ako ne i sve metode koje stimuliraju fibroblaste na produkciju kolagena, a u svrhu pomlađivanja. To zvuči dobro, ali što je to uopće kolagen, i zbog čega je bitan, možda baš i nije jasno. Kolagen je zapravo strukturni protein vezivnog tkiva, kože, ligamenata, hrskavice što je zapravo 1/3 svih proteina u tijelu. S. obzirom da su osnovne građevne jedinice svih proteina pa tako i kolagena, amino kiseline (glicin, prolin, hidroksiprolin, arginin), postoji najmanje 16 podtipova kolagena u ovisnosti o tome od kojih su amino kiselina građeni. Naglasiti ću samo 5 najvažnijih tipova, a 90% pripada tipu I koji je najzastupljeniji u koži, tetivama, hrskavicama, zubima, kostima. Tip II u elastičnim hrskavicama koje oblažu zglobove, tip III čini strukturu mišića, organa i arterija, tip IV u bazalnim membranama koje okružuju gotovo sva tkiva, a pomaže u filtraciji te se nalaze i u slojevima kože, tip V u kosi i staničnim ovojnicama. Tijelo samo proizvodi vlastiti kolagen iz proteina razbijajući ih u amino kiseline. Upravo zbog toga je važna bogata proteinska ishrana, ali jednako važna je i suplementacija amino kiselinama kao i antioksidansa, jer oksidativnim procesima dolazi do razgradnje samog kolagena. Pojedini znanstvenici smatraju da tijelo samo može proizvesti dovoljnu količinu kolagena koja se smanjuje tijekom procesa starenja, ali prilikom toga je važna adekvatna suplementacija uz izbjegavanje vanjskih štetnih utjecaja kao što su izlaganje suncu, pušenje, uzimanje velike količine šećera i dr. koji trigeriraju oksidativne procese. Kao dermatolog osvrnut ću se posebno na kožu i to srednji slog, dermis u kojem je kolagen sastavni dio ekstracelularnog matriksa te joj daje čvrstoću i elastičnost uz druge elemente poput elastina i hijaluronske kiseline. Osnažuje kožu prevenirajući apsorpciju i širenje patogenih elemenata, toksina iz okoliša, mikroorganizama i kancerogenih supstancija. Možemo ga smatrati cementom koji drži sve zajedno.”

No, s godinama se produkcija kolagena usporava, a stanične strukture postaju slabe, posljedično koža se stanjuje i slabe obrambeni mehanizmi te je sklonija oštećenjima. Dolazi do tipičnog gravitacijskog vješanja kože uz stvaranje bora. Elastičnost je značajno manja kao i elastičnost tetiva i ligamenata. Kosa postaje beživotna, nokti lomljivi. Kolagen možemo smatrati konopom koji je čvrst tijekom mladosti, a potom postaje sve labaviji, a od 20-te godine pa na dalje godišnje se izgubi 1% vlastitog kolagena.

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo