Ljepota

Ljepota

Zdrave navike za čvrste i lijepe nokte

Nokti su lijepi koliko su zdravi! Svo umijeće oblikovanja i uređenja noktiju neće vam pomoći ako vaši nokti nisu zdravi, čvrsti i otporni.

Nokti koji lako pucaju, listaju se, imaju nepravilnosti ili mrlje po sebi nepoželjni su. Istina, ove se mane mogu kamuflirati lakiranjem ili umjetnim noktima, no to nije izbor za muškarce. Kako osigurati zdravlje i ljepotu svojim noktima?

Prehrana za čvrste nokte

Nokti se sastoje od proteina keratina, stoga prehrana koja sadrži manje proteina može oslabiti vaše nokte. Probajte unijeti 94 grama proteina dnevno (ukupni unos kalorija bi trebao biti 1500). Koji su sve izvori proteina? Jedite ribu, perad, bezmasno crveno meso, mliječne proizvode, jaja, grah i tofu. Na taj ćete način unijeti esencijalne aminokiseline koje će noktima podariti potrebnu čvrstu strukturu. Esencijalne aminokiseline su one koje su nam potrebne za optimalno funkcioniranje organizma, a naše ih tijelo samo ne proizvodi, stoga ih moramo unijeti putem prehrane.

Osim proteina, na svoj svakodnevni jelovnik uključite vitamine A, B i D, željezo i kalcij. Kalcij je alfa i omega zdravih, čvrstih noktiju, vitamin C će pomoći kod apsorpcije nutrijenata, a željezo će ih očvrsnuti.

Stručnjaci preporučuju najmanje 1000 mg kalcija svakog dana za čvrste nokte. Namirnice podrazumijevaju bezmasno mlijeko, jogurt i sir. Ako su vaši nokti prošarani bijelim točkicama, povećajte unos cinka na barem osam miligrama. Namirnice koje tražite su kamenice, rakovi, govedina, grah, orasi i perad tamnog mesa.

Dobre navike za lijepe nokte

Kako biste revitalizirali oslabljene nokte, svakodnevno u njih i kožicu umasirajte ulje s vitaminom E. Ono će poboljšati cirkulaciju, njegovati nokte i nahraniti kožicu oko njih kako ne bi bila dehidrirana i lako pucala.

Nokte nemojte skraćivati škaricama nego turpijom. Prednost dajte onoj staklenoj – iako je nešto skuplja, bolje će “zatvoriti” nokte i tako osigurati da se oni ne listaju ili pucaju.

Kada perete posuđe ili podove, obavezno nosite rukavice. Tako žete zaštititi nokte i kožicu, a ako imate nalakirane nokte, sačuvat ćete i svoj lak.

Svake večeri prije spavanja nakremajte ruke i nokte. Kremu držite na noćnom ormariću kako ne biste zaboravili ovaj mali ritual ljepote.

K. Horvat

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo