Zdravi nokti i lijepa kosa? Ništa lakše! - Ordinacija.hr
Ljepota

Ljepota

Zdravi nokti i lijepa kosa? Ništa lakše!

Ako želite saznati nešto više o svom zdravlju i stanju organizma, ne morate ići dalje od kose i noktiju. Naime, kako su oči ogledalo duše, tako su oni ogledalo zdravlja.

Bilo kakva bolest ili stres odražavaju se na koži, kosi i noktima. Kada tijelu nedostaje esencijalnih nutrijenata, ubrzo ćete primijetiti znakove na svojim noktima i vlasima. Simptomi poput lomljivosti, osjetljivosti, listanja ili tanjenja javit će se ako zanemarujete svoje zdravlje ili ako tijelu priuštite veći dozu stresa.

Kao što njegujete i hranite kožu ili kosu izvana, morate se o njima brinuti i iznutra – putem prehrane. Kada govorimo o uravnoteženoj prehrani, mislimo na optimalan unos vitamina i minerala, zajedno s idealnim omjerom proteina, masti i ugljikohidrata za najbolje funkcioniranje našeg organizma.

Kada tijelo ne dobiva esencijalne nutrijente ili ako ih ne može pravilno apsorbirati iz hrane koju konzumirate, tada ono koristi sve svoje rezerve. To može oslabjeti određene dijelove vašeg tijela i odraziti se na kožu, nokte ili kosu.

Što jesti za lijepe nokte i zdravu kosu?

Za zdrave i lijepe nokte i kosu potrebno je konzumirati namirnice bogate vitaminom A (on na vlasištu stvara zdravi zaštitni sloj – sebum), vitamin C (najpoznatiji antioksidans), vitamin E (koji poboljšava cirkulaciju vlasišta i omogućava zdrav rast kose), biotin (koji stvara keratin), inositol (zbog kojeg su folikule vlasi zdrave), niacin (koji omogućuje cirkulaciju vlasišta) i pantotenski kiselinu.

Većinu vitamina možemo dobiti putem hrane, stoga se opskrbite citrusima, zelenim lisnatim povrćem, ananasom, kivijem, jagodama, paprikama baburama, krumpirom, sirom, biljnim uljima, sojom, kvascem, cjelovitim žitaricama, jajima, jetricama, rižom (integralna je bolja od bijele), ribom, puretinom i piletinom. Također će vam trebati minerali poput željeza, kalcija, cinka, magnezija i esencijalne masne kiseline.

K. Horvat

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo