Ljepota

Ljepota

Želite li bijele zube, ne radite ovo!

Shutterstock

Mnogi ne mogu zamisliti početak dana bez mirisne šalice tople kave, međutim usred svog uživanja rijetko tko će se sjetiti kako ovaj popularni napitak može ostaviti mrlje na zubima i uništiti čak i najljepši osmijeh.

Osim omiljene nam kave, postoji još napitaka i namirnica koje biste trebali izbjegavati ukoliko želite sačuvati bjelinu svojih zubi.

Limunada

Napitak za kojim svi posežu ljeti je svakako limunada, ali kombinacija kiselina i šećera u njoj će sasvim sigurno utjecati na propadanje cakline, tvrdi Nancy Rosen, stomatologinja iz New Yorka.

Sportski napitci

Prije nekoliko godina su u časopisu General Dentistry objavili rezultate istraživanja gdje se tražila poveznica između sportskih napitaka i oštećenja zubne cakline. Znanstvenici su upozorili na alarmantan porast konzumacije sportskih i energetskih napitaka koja uzrokuju nepopravljivu štetu našim zubima. Naime, ovi su sokovi vrlo kiseli i mogu oštetiti zubnu caklinu – zaštitni vanjski sloj zuba. Kada je caklina oštećena, bakterije, koje se hrane šećerima iz hrane, lakše prodiru do zuba i oštećuju ga što dovodi do karijesa.

Bijelo vino

Dok je crno vino puno gore za zube i bijelo može ostaviti mrlje na zubima i to posebno ako se kombinira s određenim namirnicama. Ako ste natočili čašu bijelog vina i uz to planirali pojesti špagete s crvenim umakom, kao da ste “otvorili pore” na zubu i olakšali mrljama da lakše prodru ispod cakline i tamo zauvijek ostanu.

Prestanite pušiti

Cigarete su najgori neprijatelj vaših zubi jer ostavljaju neugledne mrlje. Pušenje uzrokuje prvo sive, a nakon nekog vremena i crne mrlje na zubima, i ostavlja neestetski, ružan izgled. Pigmenti duhana prodiru u zube i desni i uzrokuju ozbiljna oštećenja. Ako ste i sami pušač, u najmanju ruku trebate smanjiti broj popušenih cigareta, ali poželjno je i potpuno prestati s ovom ružnom navikom.

Zeleni i crni čaj

Crni ili tamni čajevi često mogu zube ostaviti žute ili sive boje, mada neki smatraju da i ostali čajevi mogu na zubima ostaviti mrlje. Naš je savjet da zube operete 30-ak minuta nakon svakog jela i pića kako bi ublažili posljedice.

Sirup za kašalj

Osim što neki od njih ostavljaju gorak okus u ustima, isto tako mogu ostaviti i mrlje na zubima. Razlog je velika količina šećera u proizvodu.

Bazen

Svi ljubitelji plivanja trebali bi znati da kupanje u bazenu može utjecati na boju vaših zuba. Kada plivamo, određena količina vode ipak uđe u usta, a sve te kemikalije koje vodu u bazenu održavaju čistom, mogu ostaviti smeđe mrlje na zubima.

Foto: Shutterstock

Ana A. 

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo