Ljepota

Ljepota

Želite lijepu kožu zimi? Dermatologinja otkriva 5 koraka u njezi koje trebate slijediti od sada, pa sve do veljače

Shutterstock

Kako temperatura i postotak vlage opada, vrijeme je da provjerimo što to imamo, a što bismo trebali nabaviti kako bismo koži tijekom ove sezone pružili najbolju njegu.

Ako koristite odgovarajuće proizvode, možete popraviti štetu od ljeta, ali i pripremiti kožu za hladnije dane. Trebali bismo, dakle, prihvatiti i neka nova pravila njege kože, no bitno je napomenuti kako uz vrlo malo truda vaš najveći organ može biti besprijekoran. Zbog niskih temperatura pokrivamo svaki komadić tijela, no tako ponekad zaboravljamo na njegu i uljepšavanje kože. Regenerativni postupci nužni su tijekom hladnih dana kako bi se ponovno postigla ravnoteža, a usporili svi procesi koji su posljedica kako vanjskih tako i unutarnjih faktora. Ponekad je dovoljno samo promijeniti dnevnu rutinu njegovanja kože. Ništa nije izgubljeno – prihvatite se posla i uživajte u lijepoj koži!

1. Koristite tamne korektore

“Jesen i zima dobro su vrijeme za zamjenu preparata koje ste koristili tijekom ljeta kako biste rutinu prebacili u višu brzinu i riješili se pigmentacijskih mrlja i potaknuli proizvodnju kolagena”,  pojašnjava za wellandgood.com Shirley Chi, dermatologinja. Kako biste prekrili tamne mrlje i hiperpigmentacije, posegnite za nešto tamnijm korektorom. Liječnica kaže kako je uvijek za to da se popravi šteta, bez obzira na to koristite li kreme, lasere, kiseline… možete čak napraviti i kemijski piling kako bi se popravila šteta, ali i ne izazvala nova.

10 najvažnijih savjeta za zaštitu kose od hladnog zraka, sušenja i pucanja

2. Koristite retinole

Ako do danas svoju kožu niste upoznali s retinolom, dr. Chi smatra da je sad pravo vrijeme da to učinite. Ako ih niste koristili tijekom ljeta jer ste čuli da se ne slažu dobro sa suncem, zimski mjeseci su stvarno idealno doba da započnete s korištenjem retinola jer je zrak suh i hladan, a sunce ne morate izbjegavati. Koristite ih pažljivo na početku kako biste vidjeli kako vaša koža tolerira retinol.

3. Prestanite koristiti suhe preparate

Kako ulazimo u hladnije mjesece, naša koža postaje jako suha zbog nedostatka vlage u zraku. Isto tako više će vlage nestajati iz kože zbog suhoće zraka u zatvorenim prostorima, u kojima zimi provodimo najviše vremena. Upravo će to uzrokovati suhoću lica koju svi doživimo tijekom zime. Dermatologinja dr. Caren Campbell za portal wellandgood.com pojasnila je kako je jako važno koristiti u manjoj mjeri suhe preparate ako primjećujete da se koža isušuje. To uključuje AHA i BHA i retinole. Ako koristite retinole zbog akni ili pomlađivanja, nastavite ali na njega nanesite i deblji sloj hranjive kreme.

4. Koristite kreme umjesto losiona

Dr. Campbell dodaje kako je bolja odluka koristiti kreme umjesto losiona jer će se bolje pobrinuti za smirivanje suhoće lica.

Savjeti dermatologa: 10 jednostavnih načina kako izgledati 10 godina mlađe

“Kada nam je koža masna, losioni i lagani serumi s kiselinama imaju više smisla, no tijekom hladnih mjeseci bogate kreme koje mogu sadržavati ulja ipak su bolja odluka. Bez obzira na to da li imate masnu ili suhu kožu, tijekom zime svi imaju sklonost ka isušivanju, crvenilu i ljuskanju. A pogotovo kod izlaganja hladnoći prilikom skijanja, vožnje romobila ili bicikla, trčanja, ali i hodanja. Spoj vlage bilo od znoja, suza ili kiše i snijega s hladnim zrakom i vjetrom traži pojačanu zaštitu. Bogate, hranjive kreme s masnim kiselinama i ceramidi onemogućit će dodatno isušivanje, a istovremeno razviti dobru zaštitnu barijeru od vanjskih utjecaja. Kod masnije kože izbor su alfa-hidroksi kiseline koje sprečavaju isušivanje, ali sudjeluju i u seboregulaciji.

5. Ne izlazite van bez zaštitnog faktora

Prije izlaska, bez obzira na godišnje doba, treba nanositi zaštitu od sunca, SPF 30 s UVA i UVB filterima koji u kombinaciji s antioksidansima daju finalni “touch up” i dodatnu zaštitu. Ako uz sve navedeno povremeno nahranite kožu skinboosterom ili dodatno ojačate kožu neabrazivnim laserskim postupkom, nema bojazni u hladnim danima koji nam predstoje.

Ana A.

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo