Ljepota

Ljepota

Znate li kako nositi parfem i odabrati najbolji za dar?

Potraga za savršenim parfemom često završava – velikim upitnikom. Isprva se čini da parfem bajno miriše, a kad ga nekoliko puta “prošetate“ cijeli dan, više ga ne možete smisliti i pitate se zašto ste, zaboga, odabrali baš tu bočicu i dali za nju toliko novca.

Odabir parfema svojevrsna je lutrija jer se sklonost nekom mirisu mijenja ovisno o tjelesnoj biokemiji, raspoloženju, okolini, godišnjem dobu… Ipak, relativno lako možete ustanoviti što vam zapravo odgovara.

Čuvajte se brze i nepromišljene kupnje mirisa. Ne dajte mu da vas odmah osvoji. Nakon testera obvezno iskušajte parfem i na koži, pustite da odstoji najmanje jedan sat kako bi se otkrile sve njegove finese.

Parfem se sastoji od gornjih, srednjih i baznih mirisnih nota. Gornje, početne note su one koje vas odmah “navuku“ jer prve zamirišu. Srednje note jači su “igrači” jer čine srce parfema, a već naziv baznih nota govori da su one svojevrstan temelj i poveznica mirisa. Treba im dati vremena da sve dođu do izražaja, osjetiti kako miriše njihov ukupan “zbroj“.

Mirisna priča

  • Premda se parfemi obično dijele prema takozvanim mirisnim obiteljima (cvjetni, citrusni, orijentalni, drvenasti…), zbog obilja sastojaka i njihovih neobičnih kombinacija, moderne parfeme teško je svrstati u strogo određene kategorije.
  • Sve više nestaju granice između ženskih i muških parfema, mnoge mirisne kombinacije dolaze u uniseks izdanju. Novi parfemi prije svega nas nastoje privući tako da se prepoznamo u priči u koju su “upakirani“. Nude senzualnost, moć, mistiku, ekstravaganciju, hedonističko prepuštanje užicima…
  • Na papirnatim ili keramičkim testerima (bloterima) ne iskušavajte više od šest parfema zaredom kako biste ih mogli razlikovati. Odabrani miris iskušajte na zapešću ili unutrašnjem dijelu lakta. Ne žurite: provjerite kako miriše nakon jedne minute, pet minuta, 30 minuta, jednog sata. Ako vam se i dalje sviđa, to je dobar znak!

Crveni ruž – 10 zlatnih pravila kako ga odabrati nositi

Parfem ili toaletna voda?

  • Parfum (ili extrait de parfum) najkoncentriraniji je i najskuplji miris – parfem u pravom smislu riječi. Ima najveću koncentraciju mirisnih ulja i ekstrakata (20-30 posto) pa se na koži najdulje zadržava, čak i više od šest sati. Parfemi su intenzivni i “teški“ pa je dovoljno nanijeti jednu do dvije kapi.
  • Eau de parfum (parfemska voda) sadrži 16-18 posto mirisnih ulja. Ima slična svojstva kao parfemski koncentrat: nanosi se u maloj količini, a intenzivan miris na koži se zadržava nekoliko sati. Ukratko, nešto blaža verzija parfema.
  • Eau de toilette (toaletna vodica) s mirisnom koncentracijom 12-15 posto na koži traje 2-4 sata. Miris je lakši i može se koristiti u nešto većim količinama nego parfem.
  • Cologne (ili eau de cologne) tradicionalna je kolonjska vodica sa 6-8 posto mirisnog koncentrata. Može se obilnije nanositi po cijelom tijelu. Miris ne traje dugo pa se po potrebi nanosi više puta u danu.
  • Eau fraîche (osvježavajuća vodica) slična je kolonjskoj vodici po niskoj koncentraciji od 3-8 posto mirisnih ulja. Također se može nanositi po cijelom tijelu, više puta po potrebi jer se miris ne zadržava na koži dulje od sat-dva. Eau fraîche iznimno je svježa i ugodna jer uglavnom sadrži citrusne i lagane cvjetne note.

Pulsirajuće točke

Najbolje je nanijeti parfem na najtoplije dijelove tijela – takozvane pulsirajuće točke: zapešća, vrat, područje oko ključne kosti, unutarnje dijelove (pregibe) lakta i koljena. Tako će se miris postupno otpuštati i dulje trajati. Nanošenje parfema iza ušiju ne preporučuje se jer se tamo nalaze žlijezde koje mogu promijeniti miris.  

Parfem će dulje trajati ako kao “podlogu“ koristite gel za tuširanje i losion istog mirisa – često se parfemi nude kao dio takvih “produženih” linija proizvoda.

Parfemski bonton

Prema takozvanom parfemskom bontonu, nepristojno je “napadati“ okolinu svojim mirisom. Jaki parfemi nisu poželjni na poslu ni u javnim situacijama poput gužve u liftu ili autobusu. Poznavatelji parfema kažu da je miris koji nosimo prije svega “rezerviran“ za bliske osobe kad nam se posve približe.

Osmijeh – najbolji trik za nanošenje rumenila

I.V.

Foto: Shutterstock   

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo