Ljepota

Ljepota

Znate li odabrati pravu nijansu pudera za lice?

Puder nanosimo na lice kako bi pokrili male nedostatke na koži lica, no nanosi se i zbog zaštite od vanjskih utjecaja. Ovo je jedan od preparata za koji je bitno da je kvalitetan, a biramo ga prema nijansi tena i tipu kože.

Puder se bira po nijansi tena i tipu kože. Donosimo male savijete kako odabrati idealan puder i učiniti kožu lijepom i bez mana.

Odabir pudera koji odgovara vašoj nijansi tena

Puder uvijek isprobajte na dnevnoj svjetlosti, tako čete sa sigurnošću znati pristaje li nijansa pudera nijansi vašeg tena. Podton kože je nijansa tj. pigment vidljiv “ispod” vaše kože, neovisno o boji tena.  Ako ste toplog podtona, potražite puder žućkastih tonova, onima s hladnim podtonom više će odgovarati puder kojim prevladavaju ružičasti tonovi. Kojoj grupi pripadate najlakše čete saznati ako pogledate boju očiju i kose, jer oni koji imaju topliju nijansu tena, odnosno žuti podton, uglavnom imaju tamniju boju očiju i kose, i obrnuto.

Odaberite puder prikladan vašem tipu kože

Veliku ulogu u postizanju prirodnog izgleda ima i tzv. finish. Finish je završni sjaj koji puder ostavlja na koži. Postoje tri varijante: polumat ili satenski, mat i sjajni. Većina tekućih pudera su polumat, i odgovaraju većini tipova kože. Takav finish je najprirodniji, a ukoliko na ambalaži nije navedeno “matte” ili “luminizing”, pretpostavite da je polumat. Dakle, ako imate masnu kožu najbolje će vam odgovarati mat jer upijaju višak masnoće s lica. Ako imate suhu ili zrelu kožu, satenski finish će za vas biti idealan izbor. Ako vašem licu nedostaje malo sjaja, odaberite puder sa sjajnim (luminous ili glow) finishem. Takvi tekući puderi obogaćeni su sitnim česticama koje reflektiraju svjetlost te vizualno umanjuju sitne linije i bore. Imate li masnu kožu izbjegavajte ovakve pudere.

Vrste pudera

1. Mineralni puder – Ovaj puder je omiljen zbog činjenice da ne začepljuje pore na koži, ali prekriva sve nedostatke. Zbog mineralnih sastojaka svaki tip kože ga dobro podnosi. Nanosi se četkicom, od sredine lica prema rubovima, polukružnim pokretima.

2. Tekući puder– Najzastupljenija vrsta pudera zbog pristupačnosti, nanošenja i cijene. Proizvodi se za sve tipove kože, djeluje prirodno i lako se nanosi. Najbitnije je izabrati nijansu koja je prikladna za vas. Odaberite nijansu sličnu boji vaše kože kako biste zadržali prirodni izgled.

3. Puder u prahu (kompaktni puder) – Najbolje ga je koristiti kao trajni zaštitni sloj. Nanesite ga pomoću četke za puder, nakon čega još jednom pređite istom preko lica kako biste se riješili eventualnog viška.

4. Tonirana krema – Ukoliko nemate puno vremena za šminkanje, a imate čist ten i potrebno mu je samo malo ujednačavanja, idealno rešenje je tonirana krema. Nanosi se prstima ili četkom za tečni puder i od svih pudera je najjednostavniji za korištenje.

5. Kameni puder – Obvezna oprema uz ovaj tip pudera je spužvica za nanošenje, iako mnogi smatraju kako se najbolje nanosi četkicom. Koristite li spužvicu, kožu dodirujte blago i svako malo je operite kako ne biste nečistoću i masnoću ponovno vraćali na kožu.

U potragu za novim puderom krenite s ogledalcem u torbici i bez imalo pudera na licu. Nijanse uvijek isprobavajte na licu, a ne na ruci: povucite tanki sloj pudera od obraza do linije čeljusti, lagano ga utrljajte u kožu i pogledajte kako izgleda na prirodnom svjetlu.

A. Abrahamsberg

 

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo