Ljepota

Ljepota

Znate li što sve uzrokuje pucanje usana?

Ispucale usne i koža koža se ljušti dogodile su se svakom od nas, osjećaj nije ugodan i ma koliko se trudili mazati ih kremicama i melemima, problem je teško riješiti, osobito tijekom zime.

Prije svega moramo znati koji su uzroci ispucalih usana te ih pokušati izbjegavati.

Zimsko vrijeme: Tijekom sezone vjetra i niskih temperatura, ispucale usne su česta pojava, a sve zbog suhog zraka. Vjerovali ili ne ovo je najčešći uzrok ovog problema.

Usne bez zaštite: Zaboravljate li zaštiti usne od vjetra ili sunca, rezultat će biti ispucale usne. Bilo da je ljeto ili zima, na njih uvijek nanesite zaštitni sloj u obliku kreme ili balzama. U svojoj torbici biste uvijek trebale imati balzam za usne , koji će vam dobro doći u svim prilikama. Usne namažite kada izlazite iz kuće i prije spavanja – tako ćete osigurati osnovnu zaštitu i hidrataciju, a vaše ću usne biti mekane i podatne

Ne grizite usne: Prelazite li često jezikom preko usana morate znati da je to trenutno rješenje za suhe usne, naime kada ispari slina s njom odlazi i sva vlaga s usana. i navika grickanja može uzrokovati suhe i napuknute usne.

Dehidracija: za razliku od kože, usne nemaju žlijezde lojnice što im omogućava da jako lako pucaju. Suhe ili ispucale usne mogu biti i znak dehidracije, stoga obratite pažnju na to pijete li dovoljno tekućine tijekom dana.

Vitamini i minerali: I za lijepe usne su organizmu potrebni određeni vitamini i minerali koje možete unositi u organizam putem hrane ili dodataka prehrani. Problem ispucalih usana možete riješiti blagim pilingom za usne. To možete učiniti i starom četkicom za zube te ih masirati laganim kružnim pokretima. Ukoliko želite, napravite sami svoj piling za usne.

Foto: Shutterstock

A. A

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo