Ljepota

Ljepota

Imate celulit usprkos dobroj kilaži i redovitom treningu? Evo zašto

Shutterstock

Nijedna žena ne želi imati celulit, ali ga čak 80 do 90 posto žena dobije. Što uzrokuje celulit, zašto su žene podložnije i kako se prirodnim putem možemo boriti protiv njega?

Celulit je masnoća ispod kože. Kako se masne stanice nakupljaju, one se guraju prema gore kroz vezivno tkivo koje drži vašu kožu i mišiće zajedno. Vezivno tkivo je mreža vlaknastih niti. Kada se masnoća gura prema koži, te niti se povlače prema dolje i to je ono što koži daje rupice i neravnine.

Shutterstock

Zašto nastaje uglavnom kod žena?

Vjerovali ili ne, muškarci imaju celulit, samo rjeđe. Muškarcima se salo obično nakuplja u trbuhu. Ali njihovo vezivno tkivo ispod kože je drugačije. Testosteron potiče proizvodnju proteina, što čini gušći sloj vezivnog tkiva i deblju kožu. Stoga je masnoći teže progurati se i napraviti vidljivu razliku.

Žene proizvode mnogo više estrogena nego testosterona. A jedna od mnogih funkcija estrogena je poticanje skladištenja masti. S debljim slojem masnoće ispod kože i slabijom mrežom vlaknastog tkiva koje ga drži, celulit je kod žena vidljiviji i izgleda nepoželjno.

Shutterstock

No osim zbog sastava ženskog tijela, ovo su faktori koji ga uzrokuju.

Loša prehrana

Bez obzira jeste li mršavi ili debeli, loše prehrambene navike mogu uzrokovati celulit.

  • Prehrana bogata mastima stvara više masnih stanica.
  • Previše šećera širi masne stanice jer se tamo taloži.
  • Previše soli može pogoršati pojavu celulita jer uzrokuje zadržavanje tekućine.
  • Modne dijete i brzo mršavljenje mogu učiniti vašu kožu opuštenijom i zapravo izazvati pojavu celulita – iako ste izgubili tjelesnu masnoću.
Shutterstock

Sjedilački način života

Tjelesna aktivnost bori se protiv masti. Kada niste aktivni, gubite tonus mišića. Možete imati zdravu težinu, ali ako vaši mišići nisu dovoljno jaki ili gusti, oni ne mogu zadržati masnoću ispod sebe.

Prehranom protiv celulita: 10 namirnica koje uklanjaju celulit i 10 koje ga uzrokuju

Spor metabolizam

Metabolizam je izravno povezan s tjelesnom masnoćom. Kada vaše tijelo ne sagorijeva energiju onoliko brzo koliko je uzima, to može dovesti do debljanja. Imate veću pohranu tjelesne masti koja čeka da probije kroz vezivno tkivo do kože.

Shutterstock

Promjene hormona

Kada proizvodnja estrogena opadne nakon menopauze, smanjuje se i proizvodnja kolagena. Kolagen zapravo pomaže u održavanju celulita pod kontrolom izgradnjom jake, zdrave kože i formiranjem vezivnog tkiva ispod površine.

Zdravlje kože

Debeli sloj kože smanjuje temeljni izgled celulita. Promjene u razinama hormona utječu na proizvodnju kolagena i zdravlje kože. Kao i starenje. Vaša koža s vremenom postaje manje elastična – uglavnom zbog nižih razina hormona – i uzrokuje pojavu celulita kako starite.

H. A.

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo