Ljepota

Ljepota

Kako sigurno koristiti retinol ljeti bez da iritira kožu 

Možda ste čuli da se retinoidi ne smiju koristiti tijekom ljeta jer izazivaju iritacije no dermatolozi kažu da je to mit te otkrivaju kako ga pravilno koristiti bez neželjenih nuspojava  

Retinoidi, derivati ​​vitamina A koji se pretvaraju u retinoičnu kiselinu u proizvodima za njegu kože, vrlo su cijenjeni sastojci za njegu kože jer poboljšavaju teksturu kože i smanjuju bore stimulirajući kolagen ispod kože. No retinol čini kožu osjetljivom na sunce što često rezultira iritacijama. Evo što savjetuju dermatolozi, kako koristiti retinol ljeti

Učestalost nanošenja retinola ili retinoida ljeti ne treba se nužno mijenjati osim ako postoji značajna osjetljivost na korištene retinoide, kaže dr. Erum Ilyas, dermatologica u Schweiger Dermatology Group. 

Također, ako tek počinjete s retinolom, imajte na umu da ga u svoju beauty rutinu uvodite polako

S retinolom postoji nekoliko trikova kao što je početak jednom svakih nekoliko noći, nanošenje 30 minuta nakon pranja lica, miješanje s hidratantnom kremom i nanošenje hidratantne kreme odmah nakon toga, otkriva dermatologinja Sheila Farhang, osnivačica Avant Dermatology. 

Uzmite u obzir svoj tip kože 

Dr. Sheila Farhang kaže da je važno uzeti u obzir svoj tip kože i probleme (poput melazme) i ostale sastojke u vašoj rutini njege kože kada koristite retinol tijekom ljeta. 

Tipovi kože koji trebaju biti oprezni pri nanošenju retinola ljeti su oni s melazmom i koji možda koriste druge sastojke koji rade piling kože kao što su AHA, hidrokinon i kojična kiselina jer crvena, nadražena koža, ako nije pravilno zaštićena od sunca , može pogoršati postojeću melazmu.  

Isto vrijedi i za tamnije tonove kože koji mogu biti skloniji hiperpigmentaciji. A ako osjetite suhoću, ljuštenje ili eksfolijaciju, dr. Ilyas preporučuje smanjenje učestalosti korištenja kako biste spriječili fotoosjetljivost. 

Bore, akne, bradavice… Retinol može pomoći, ali koristite ga oprezno

Nanesite s kremom za sunčanje ili ga uključite u večernju rutinu 

Retinol čini kožu osjetljivom na sunce, stoga ga uvijek nosite sa zaštitnim faktorom. Postoje čak i kreme sa zaštitnim faktorom koje sadrže retinol kao sastojak. 

Predlažem da koristite visok zaštitni faktor, najmanje SPF 30 na licu, te ga ponovno nanesete svakih nekoliko sati, kaže dr. Farhang. 

Dodatno, dr. Ilyas naglašava da se kremom za sunčanje trebate namazati čak i ako ne izlazite van.  

Dnevna rutina njege kože trebala bi na početku uključivati ​​kremu za sunčanje svako jutro, čak i kada ne planirate biti vani, kako biste izbjegli rizik od čak i neplaniranog prekomjernog izlaganja suncu, kaže dermatolog.  

Za promicanje učinkovitosti, dr. Farhang savjetuje korištenje retinoidnih proizvoda noću. 

Kako liječiti iritaciju retinoida 

Ako osjetite iritaciju poput crvenila ili ljuštenja, odmah prestanite koristiti retinoide.  

Napravite pauzu od retinoida otprilike tjedan dana. Ako primijetite prekomjerno crvenilo ili ljuštenje, lokalno korištenje steroida niske potencije, kao što je hidrokortizon 0,5% krema, tijekom nekoliko dana može pomoći u smanjenju upalnog odgovora, kaže dr. Ilyas. “Koristite aloe vera gel noću kako biste koži dali priliku da se obnovi i popravi preko noći. 

H. A. 

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo