Što nakon prestanka bavljenja plivanjem ?

ronjenje, plaza, more, dihalica, peraje

Vrlo često se uz plivanje atletiku i gimnastiku veže termin „bazični sport“. Ova tri sporta su osnova za većinu sportova te se njima treba posvetiti posebna pažnja.

Koliku ulogu imaju ova tri sporta najbolje se vidi kroz interes na ljetnim Olimpijskim igrama. Ta tri sporta stvaraju osnovu za mnoge druge sportove, pa se iz tog razloga sve češće organiziraju tzv. „Univerzalne sportske škole“ za djecu kako bi se nakon toga mogli uključiti u ostale sportove prema osobnom interesu.

Mnogi su razlozi zbog kojih djeca prestaju plivati. To osipanje je relativno veliko. Ponekad je to zbog selekcije u klubovima kada dječak ili djevojčica ne zadovoljava kriterije za prelazak u starije grupacije. Ponekad je to neka bolest ili povreda koja djetetu onemogućuje nastavak bavljenja plivanjem. Ponekad su razlozi školske obaveze koje se terminima poklapaju s terminima plivanja. Ponekad je to gubljenje interesa.

Bilo kako bilo, prestanak bavljenja plivanjem ne mora značiti prestanak treninga u vodi. Plivanje stvara osnovu za mnoge druge sportove i za dječake i za djevojčice. Osim što je vaše dijete naučilo dobro plivati te će se moći cijeli život baviti tom aktivnosti, stvoreni su osnovni preduvjeti za druge sportove vezane uz vodu. Navodimo samo neke od njih.

Vaterpolo

Ova igra je nezamisliva bez plivanja. Naročito je preporučljiva dječacima koji nakon završene „Plivačke sportske škole“ ne žele sudjelovati u natjecateljskom plivanju, a vezani su uz vodu i žele neku igru u vodi. Treninzi u vaterpolu će u velikoj mjeri sadržavati i plivački trening, ali će igra s loptom unijeti jednu novu dimenziju i zanimljivost. Izuzetno se dobro nadopunjuje na plivanje jer se selekcija za vaterpolo provodi dvije do tri godine kasnije nego za plivanje, pa je početak bavljenja vaterpola zapravo nastavak plivačkog treninga. Iako se pretežno vaterpolom bave dječaci, nije rijetkost da se u nekim gradovima organiziraju i ženski vaterpolo klubovi.

Sinkro plivanje

U pravilu je sinkro plivanje interesantno djevojčicama. Sama koreografija u sinkro plivanju nije u velikoj vezi s plivanjem, ali gotovo svi pokreti na vodi i pod vodom zavise od zaveslaja rukama ili udaraca nogama koji su vrlo slični plivačkim pokretima. Sve vježbe korištene u plivanju nalaze primjenu u sinkro plivanju. Gotovo je nemoguće baviti se sinkro plivanjem ukoliko nisu savladane osnove plivanja, a naročiti kraul, leđne i prsne tehnike. Glazba, koreografija, ples i kostimi će doprinijeti interesu vašeg djeteta za ovaj sport. Kao i kod vaterpola, izvrsno se nastavlja na plivački trening što se tiče uzrasta.

Triatlon

Kao sport koji objedinjava plivanje, biciklizam i trčanje jednostavno podrazumijeva da je svaki od ova tri sporta važan za uspjeh. Plivanje k tomu ima jako važnu ulogu u tom sportu. Najveće prednosti se ostvaruju između dobrog i lošeg plivača te je tu razliku jako teško nadoknaditi kroz ostala dva sporta. Nezamislivo je da vrhunski triatlonac ne bude dobar plivač. Plivačke sposobnosti će ujedno doprinijeti ukupnoj izdržljivosti potrebnoj za taj naporni sport.

U ovaj sport se uključuje u nešto starijoj dobi te se preporuča plivačima koji su duže vrijeme u plivačkom treningu. U rekreativnom smislu možete koristiti ova tri sporta kao nadopunu jedan drugome.

Ronjenje

Kao sport podrazumijeva mnoge  podjele obzirom na opremu i način natjecanja. U mnogima od njih se koriste zaveslaji rukama i udarci nogama iz plivanja. U suvremenom plivanju se ronjenje vrlo često koristi prilikom starta i okreta. Tako se u ronjenju s monoperajom koristi udarac nogama kao u dupin tehnici ili kod ronjenja u daljinu se najčešće koristi prsna tehnika.

Kako god, u velikom broju slučajeva je plivanje osnova za trening ili natjecanje u ronjenju.

Ukoliko vaše dijete ne nađe interesa niti u jednom od navedenih sportova, sigurno će ostati vezan uz vodu u kojoj se osjeća ugodno i sigurno. Možda ga privuče spasilačka služba koja inzistira na dobrom plivanju.

Što god odlučili, pokušajte voditi računa da to bude djetetov izbor, a nikako nametnuta obaveza od strane roditelja.

 Prati nas na Viber Public Chatu!