Koje su bolesti vlasišta češće kod žena, a koje kod muškaraca? Liječite na vrijeme - Ordinacija.hr
Ljepota

Ljepota

Koje su bolesti vlasišta češće kod žena, a koje kod muškaraca? Liječite na vrijeme

Shutterstock

Koje se bolesti vlasišta češće vide kod žena, a koje kod muškaraca?

Vanjska oštećenja vlasi su najčešće posljedica dekorativnih zahvata. Uzroci mogu biti mehaničke, fizikalne ili kemijske prirode. Od mehaničkih uzroka najčešći je češljanje oštrim češljem ili najlonskom četkom. Najčešći fizikalni uzroci su sušenje kose izrazito toplim zrakom, oštećenja vlasi uslijed pretjeranog izlaganja kose suncu. Od kemijskih uzroka oštećenja vlasi najčešće se radi o bojanju kose, primjeni visoke koncentracije sredstava za izbjeljivanje te neodgovarajućih sredstava za pranje i njegu kose.

Bolesti vlasišta koje se češće vide u žena

Lichen planopillaris

Bolest vlasišta koja predstavlja folikularni oblik lichen planusa. Najčeśće se javlja u žena između  40. i 60. godina života. Prvi simptomi su žarenje i svrbež. Upala se javlja oko samih folikula, pa je stoga i većina trihoskopskih obilježja  perifolikularna (crvenilo, ljuštenje) ljustenje). Jačina  ljuštenja korelira s aktivnosti bolesti. Oko dlake se može vidljeti ljuskava košuljica koju je moguce pomaknuti. Za dijagnostiku se koristi suha dermoskopija.

Moguće je vidjeti uz perifolikularno ljuštenje i crvenilo, slomljene vlasi, jer je vlas jako fragilna i crne točke, ožiljkasto tkivo sjajno i glatko, kristaline strukture koje predstavljaju fibrozu.

Potrebno je gledati cijelo vlasište jer je upala često difuzna. U terapiji se lokalno primjenjuju kortikosteroidi, imunomodulatori, excimer laser. Kod težih slučajeva uvodi se peroralna terapija antimalaricima, doksiciklinom, retinoidima, mikofenolat-mofetilom. Kod pušača, smanjenje pušenja ubrzava liječenje bolesti.

Frontalna  fibrozirajuća alopecija (FFP)

Progresivni gubitak kose na prednjem rubu vlasišta (frontoparijetalno). Uglavnom se javlja kod  žena u post-menopauzi. Prepoznatljiva je po tome što na prednjem rubu vlasišta dolazi do potpunog nestanka velus dlaka, gubi se prijelazna zona. Sami  upalni znaci mogu biti diskretni (perifolikularno crvenilo i ljuštenje, gubitak  folikularnih otvora). “Usamljene  dlake” su tipične za FFP. Sitne papule smještene zigomatično (na jagodicama) i prorijedjenost obrva mogu biti prvi znak bolesti. Točan uzrok nastanka bolesti nije posve razjašnjen. Smatra se da se radi o autoimunom procesu; po nekim autorima u obzir dolazi i reakcija na kozmetske pripravke, posebice kreme za lice koje u sebi sadrže zaštitne faktore.

U terapiji se lokalno primjenjuju kortikosteroidi koji su učinkoviti posebice u zaustavljanju početnog aktivnog stadija bolesti. Daju se samostalno ili u kombinaciji s minoksidilom i 5 alfa reduktazom. Kod uznapredovalih oblika bolesti, u terapiju se uvode peroralno antimalarici ili doksiciklin.

Bolesti vlasišta češće u muškaraca

Foliculitis decalvans

Bolest vlasišta koja uglavnom pogađa muškarce srednje životne dobi. Klinički se manifestira upalom u vlasištu karakteriziranom folikulitisom, upalom korijena dlake. U pojedinom, upaljenom folikulu vidi se 6 do 20 dlaka za razliku od normalnog folikula u kojem se vide 2-3 dlake. Točan uzrok nastanka bolesti se ne zna.

Zbog  moguće sličnosti s drugim upalnim bolestima vlasišta (gljivične i bakterijske etiologije), preporuča se učiniti mikološku analizu, bris bakteriološki, a kod dvojbenih slučajeva i patohistološki nalaz.

Dijagnoza se postavlja suhom trihoskopijom kojom se vidi djelomični gubitak folikularnih otvora s jedne strane, dok se s druge strane u jednom, upaljenom folikulu vidi 6-20 dlaka, obavijeni rožnatom ovojnicom, folikularne pustule, ožiljci uz fluktuaciju potkožnog tkiva.
U terapiji se pokazala najučinkovitija  peroralna kombinacija dva antibiotika kroz period od nekoliko tjedana do godinu dana, ovisno o težini kliničke slike uz dodatak cinka.
Lokalno se primjenjuju antiseptici (triklosan, benzoil-peroksid) i antibiotici (klindamicin). 

Novosti u dijagnostici bolesti vlasišta

Trihoskopija

To je nova metoda dijagnostike bolesti vlasišta. 

Koristi se za promatranje kako cijelog vlasišta tako i pojedinih njegovih dijelova.
Trihohoskopija se primjenjuje u  dijagnostici abnormalnosti dlake i bolesti samog vlasišta. Suha trihoskopija namijenjena je proučavanju problematike same vlasi, dok se trihoskopija uz primjenu alkoholne tekućine koristi za promatranje krvnih žila i pigmentiranih  struktura.

Koje su prednosti trihoskopije? 

Koristeći dodatno svjetlo i uvećanje do više od 300 puta, moguće je vidjeti vrlo sitne, golom oku nevidljive detalje koji će nam omogućiti  rano postavljanje ispravne dijagnoze.
Trihoskopijom se mogu sa sigurnošću razlikovati bolesti poput psorijaze, seborejičkog dermatitisa, gljivične infekcije vlasišta, androgenetske alopecije, lihen planopilaris, frontalne fibrozirajuće alopecije, folikultis decalvans, diskoidni lupus
Uz veliku prednost koju nam nudi u dijagnostici, trihoskopija sa fotodokumentacijom  je neprocijenjivo korisna u praćenju tijeka liječenja bolesti.

TrichoLAB analiza

TrichoLAB je poseban program koji koristi neinvazivnu, trihoskopsku metodu analize vlasišta na osnovi čijih rezultata je moguće postaviti točnu dijagnozu bolesti kose i  vlasišta. Trihoskopija se temelji na videodermoskopiji kojom se procjenjuje broj vlasi, postotak tankih, srednje debelih i debelih vlasi, broj vlasi u jednom dlačnom folikulu, broj praznih folikula. Na osnovi ovako preciznog izračuna, ova metoda omogućava razlikovanje pojedinih oblika ispada kose npr. androgenetsku alopeciju od telogenog efluvija ali i pojedine upalne bolesti samog vlasišta kao što su lihen planopilaris, diskoidni lupus, frontalna fibrozirajuća alopecija.

Uz veliku prednost koju nam nudi u dijagnostici, trihoskopija sa fotodokumentacijom  je neprocijenjivo korisna u praćenju tijeka liječenja bolesti.

Ovo su najčešće bolesti vlasišta – saznajte u kojem slučaju provjeriti rad štitnjače

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo