Ovo su najčešće bolesti vlasišta - saznajte u kojem slučaju provjeriti rad štitnjače - Ordinacija.hr
Ljepota

Ljepota

Ovo su najčešće bolesti vlasišta – saznajte u kojem slučaju provjeriti rad štitnjače

Shutterstock

U povijesti je uloga kose bila zaštitna: zaštita od neželjenih mehaničkih i termičkih utjecaja.

Biološka funkcija kose da štiti od sunca, mehaničkih i termičkih podražaja svedena je na minimum. Danas je dominirajuća uloga kose estetska. Kosa je jedan od simbola ženske ljepote. Zdrava i lijepa kosa čini nas zadovoljnima i samouvjerenima.

U našem se vlasištu nalazi oko 100.000 terminalnih vlasi. Broj vlasi nije jednak u svakom vlasištu, pa tako osobe sa svjetlom kosom (plava, crvena) imaju manji broj vlasi. Konačni izgled kose rezultat je djelovanja genetskih, hormonalnih i rasnih utjecaja. Folikul dlake je pod stalnim hormonalnim utjecajem. Vlas u svom razvitku prolazi kroz tri faze: anagenu (najdulja faza, traje 4-6 godina), katagenu i telogenu fazu.

Vanjska oštećenja vlasi su najčešće posljedica dekorativnih zahvata. Uzroci mogu biti mehaničke, fizikalne ili kemijske prirode, Od mehaničkih uzroka najčešći je češljanje oštrim češljem ili najlonskom četkom. Najčešći fizikalni uzroci su sušenje kose izrazito toplim zrakom, oštećenja vlasi uslijed pretjeranog izlaganja kose suncu. Od kemijskih uzroka oštećenja vlasi najčešće se radi o bojanju kose, primjeni visoke koncentracije sredstava za izbjeljivanje te neodgovarajućih sredstava za pranje i njegu kose.

Prhut – kako je se riješiti na prirodan način? Pomaže aloe vera i ulje čajevca

Najčešće bolesti vlasišta

Perutanje vlasišta (seboreja)

Uzrok nastanka peruti je fiziološka neravnoteža vlasišta. Naime, pod utjecajem različitih čimbenika, vanjskih ili unutarnjih, fiziološka flora vlasišta gubi ravnotežu, dolazi do pojačanog lučenja loja i povećane koncentracije kvasca P.ovale. Nastaje iritacija i ubrzana stanična obnova koja se u vlasištu manifestira kao perut.

Perut se može pojaviti i na suhom i na masnom vlasištu:

  • suha perut je prepoznatljiva po svojoj bjelkastoj boji: lagano se odvaja od vlasišta i širi po kosi. Uglavnom je tanka, kosa je često bez sjaja, vlasište je suho.
  • masna perut je žućkasto-sive boje i prijanja uz vlasište. Prati ju prekomjerno izlučivanje loja. Kosa se pojačano masti.

Kod suhog vlasišta, prekomjerno ljuštenje dodatno pojačava suhoću vlasišta i javlja se osjećaj zategnutosti, dok se kod masnog vlasišta javlja višak loja, koji može biti praćen svrbežom. Istraživanja su pokazala da se sve više ljudi koji pate od problema s tvrdokornom peruti žali i na crvenilo, ljuštenje i perutanje kože lica (oko nosa, obrva, uz rub vlasišta).

U terapiji je najvažnije vratiti fiziološku floru i regulirati lučenje loja. U tu svrhu se primjenjuju šamponi, pjene i losioni uz povremeno dodatno unošenje cinka i probiotka u obliku tableta.

Ispadanje kose

Sezonsko ispadanje kose (proljeće/ jesen) u potpunosti je prirodna pojava Iako nas zna uhvatiti panika kada nakon češljanja na četki pronađemo na desetke ispalih vlasi; trebamo imati na umu da je dnevni ispad do 100 vlasi normalna pojava.

Pojačani ispad kose nakon trudnoće se vidi 3-9 mjeseci nakon poroda (ovisno o trajanju dojenja). Prestaje 15 mjeseci nakon poroda. Nastaje zbog hormonalnih promjena. Naime, hormoni trudnoće održavaju folikul u anagenoj fazi, ali nakon trudnoće folikuli ulaze u katagenu i telogenu fazu uzrokujući tako sinkronizirani parcijalni gubitak kose.

Retinol i glikolna kiselina idealni za kožu nakon ljeta – dermatologinja otkriva zašto

Zdravstveni razlozi gubitka kose

Ispad kose može biti žarišni i difuzni.

Žarišni ispad kose (alopecia areata)

Može nastati kao posljedica upale u području uha, grla, nosa; upalnog procesa u zubima ili nastaje kao posljedica stresa, manjka D vitamina ili autoimunog poremećaja. Manifestira se kao jedno ili više oštro ograničenih, okruglih žarišta bez kose. Liječi se sanacijom upalnog procesa uz tretiranje žarišta losionima koji potiču rast kose.

Difuzni ispad kose

Najčešći uzroci difuznog gubitka vlasi su: naslijeđe, nedostatak željeza, poremećaj lučenja hormona štitnjače, nadbubrežnih i spolnih žlijezda, autoimmune bolesti, slaba ishranjenost (gladovanje), stres i teška, iscrpljujuća maligna bolest. Također i neki lijekovi kao što su vitamin A, kontraceptivi, citostatici i pripravci protiv zgrušavanja krvi mogu biti uzrok difuznog ispadanja kose. Ulaskom u menopauzu može se javiti difuzna prorijeđenost vlasišta uz pojavu tanke, lomljive vlasi.

Kod difuznog ispadanja kose bitno je učiniti osnovne laboratorijske i biokemijske nalaze, te hormone štitnjače. No, često se ispitujući osobu i imajući na uvid i opsežnu laboratorijsku ne nađe nikakav uzrok opadanja kose.

Androgenetska alopecija (AGA)

Spolni hormoni, točnije suvišak muških spolnih hormona uzrokuju kod muškaraca tipičnu sliku androgenetske alopecije sa “visokim zaliscima”. Kod žena se ovaj oblik alopecije manifestira prorijeđenjem u parijetalnom dijelu uz očuvani rub vlasišta.

Androgenetska alopecija se u novije vrijeme sve češće povezuje s metaboličkim sindromom. Metabolički sindrom predstavlja skupinu metaboličkih bolesti kao što su intolerancija glukoze, inzulinska rezistencija, debljina središnjeg tipa, dislipidemija i hipertenzija koje su ujedno povezane s povećanim kardiovaskularnim rizikom.

Liječenje ovog tipa alopecije provodi se individualnim pristupom.

Ispad kose usljed povlačenja

Kod osoba koje često nose svezanu kosu usljed trakcije dolazi do postupnog gubitka kose. Stoga u njih, naročito u starijoj životnoj dobi nalazimo upalne promjene u okolini vlasi te definitivni gubitak kose na rubovima vlasišta poglavito sa strana čela.

Ovih 5 stvari sigurno niste znali o uraslim dlačicama i jedan konkretan način kako ih se riješiti

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo