Ljepota

Ljepota

Stručnjaci otkrili koliko često treba prati kosu i kako odabrati najbolji šampon

Mislite da znate odgovor na ovo pitanje? Stručnjaci smatraju da sve ovisi o tome kakva je vaša kosa.

Vjerojatno ne razmišljate previše o tome koliko često perete kosu i možda mislite da je sasvim normalno prati ju svakog dana… Ipak, tu je nekoliko faktora o kojima ovisi koliko  često treba prati kosu, poput tipa kose i teksture, a i toga koliko ste aktivni.

Stručnjaci otkrivaju koliko je često potrebno prati kosu ako želite da bude zdrava i lijepa.

Koliko često treba prati kosu?

Prema pisanju stručnjakinje za kosu, Cataline Drouillard, koliko često treba prati kosu ovisi o tome kakve je teksture, ako imate masno tjeme, možete ju prati svaki dan, ako imate suhu kosu, vjerojatno je bolje prati ju jednom tjedno kako biste spriječili daljnje probleme.
Svaki drugi dan ili svaka tri dana je dobro pravilo za bilo koji tip kose. Ako mislite da ćete vašim kovrčama učiniti uslugu ako kosu perete svaki dan, možda joj samo nanosite štetu jer previše pranja će većini ljudi ipak samo štetiti. Ako previše često perete kosu šamponom, ona može biti suha i oštra, a moguće je da koristite krivi šampon za vaš tip kose.

Tri greške koje radimo s kosom kod kuće i u salonima, a utječu na ispadanje i lomljenje kose

Nakon što operete kosu, pripazite kako ju sušite ručnikom jer je kosa najosjetljivija upravo kada je mokra i lako se lomi.  Drouillard savjetuje da što manje koristite fen ili bilo kakve aparate koji jako griju i tako mogu oštetiti kosu.

Koliko je šampona dovoljno?

Svi smo naučili da na kosu nanesemo šampon, isperemo i opet šamponiramo. Je li to stvarno potrebno ili su to riječi zbog kojih ćemo samo potrošiti više šampona? Čini se kako ipak u ovome postoji nešto istine. Prema riječima Drouillard, ako kosu ne perete svaki dan, ili ju perete nakon treninga, uvijek biste kosu šamponom trebali oprati dva puta.

Treba li se koristiti regenerator?

Jednom da ste kosu oprali i šampon dobro isprali, trebali biste staviti i malo regeneratora. Ako imate masnije tjeme, regenerator možete staviti na vrhove kose u dane kada ne perete kosu kako biste joj ponudili malo njege.

“Bez obzira kakvu kosu imate ili koliko je duga, svi bi trebali koristiti regenerator nakon pranja, a ako vam je kosa sama od sebe meka i svilenkasta ili vam se brže masti nakon korištenja regeneratora, potrebno je samo pronaći onaj koji vam odgovara“, ističe  Drouillard. Kada nanosite regenerator, izbjegavajte tjeme i obratite pažnju na vrhove kose. Uz to, važno ga je i dobro isprati.

Zona gdje nastaju akne na licu otkriva njihov uzrok, ali i moguće zdravstvene probleme

Kako odabrati šampon i regenerator?

Danas je ponuda tolika da je ponekad teško odabrati, ali stručnjakinja savjetuje da je važno odabrati proizvod koji će vašoj kosi i najbolje odgovarati. Ističe i kako skuplji proizvodi često sadrže i kvalitetnije sastojke.

Kako će mnogi danas odabrati proizvode bez parabena i dodatnih sastojaka koji mogu nanijeti štetu, dobra je vijest da je izbor toliko da ćete lako pronaći proizvod kakav želite.

Odabir šampona

Koji će vam proizvod najbolje odgovarati uvelike ovisi o tome kakva vam je kosa. Ako kosu bojite, birajte proizvode baš za nju. Ako je kosa suha, treba koristiti proizvode koji „čiste kosu“ barem jednom u tjednu. Ako imate masno tjeme ne koristite proizvode koji su ujedno i regenerator i šampon.

Što ako imate prhut?

Ova pojava može jako smetati osobi koju muči, pa iako postoje brojni šamponi koji djeluju protiv peruti, možda je najpametnije posjetiti dermatologa.

Ako patite zbog bilo kakve iritacije tjemena, važno je nježno prati kosu – ne trljajte šampon agresivno već ga nježno utrljajte prstima, a ne noktima. Za kraj, ako vam se kosa tanji ili ispada, stalno vas svrbi ili peče tjeme, savjet je stručnjaka da posjetite dermatologa kako bi isključio neka prikrivena medicinska stanja i moguće vam prepisao odgovarajuće preparate za njegu.

A. A.

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo