Ljepota

Ljepota

3 grozne stvari koje se mogu dogoditi vašim stopalima

Shutterstock

Što vam stopala poručuju?

Noge nemaju reputaciju najčišćeg dijela tijela, a svaki put kad hodate bosi izlažete ih bakterijama te ih vjerojatno ne operete prije nego obujete cipele.

Sve to može voditi do neugodnih stanja i oboljenja. Koji su učestali problemi pojašnjava liječnik Brian Fullem, autor knjige “The Runner’s Guide to Healthy Feet and Ankles”.

1. Kožica izrasla oko nokta

Kada tvrda kožica raste oko nokta te uzrokuje crvenilo i bol, riječ je o uraslom noktu. Često je uzrok ovom stanju upravo nepravilno rezanje nokta. Liječnik napominje kako se rubovi nokta ne bi trebali rezati do kraja kako bi izbjegli moguće infekcije. Ako sve radite pravilno a kožica se ipak pojavila, namočite noge u toploj vodi u koju ste prethodno stavili sol ili jednostavno posjetite pedikera.

Nokti ne vole zimu – evo kako ih njegovati

2. Tanki nokti – mrlje na noktima

Ako su vam nokti iznimno tanki, različitih boja i uzrokuju bol, šanse su da imate gljivice.  Ova neugodna i neestetska promjena noktiju uzrokovana je skupinom gljivica koje zovemo dermatofitima, a zaraza se lako širi u vlažnim i toplim mjestima, poput bazena ili sportskih centara. Dobra je vijest da se one ne šire dalje po tijelu. Gljivica se možete riješiti pomoću krema i sprejeva dostupnih u ljekarnama. 

3. Crni nokat

Ako vam je cipela premala ili se bavite plesanjem i trčanjem, velike su šanse da ćete imati problema s crnim noktima… “Tijekom nekih aktivnost nokat stalno udara u vrh cipele pa se stvara krvavi žulj ispod površine nokte zbog čega će on izgledati kao da je pocrnio”, navodi liječnik.

Retronihija – što je, kako nastaje i kako se liječi?

Ako ste primijetili ovu promjenu, sterilizirajte iglu i probušite žulj kako bi iz njega pustili tekućinu, a taj će vas potez osloboditi boli. Ako to ne možete učiniti samo, obratite se pedikeru. Zapamtite da nokat ne smijete otkidati jer će prilikom rasta novo nokta otpasti sam. Kada se to dogodi, nanesite antibiotski preparat kako bi spriječili razvoj bakterija.

A. A.

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo