5 neprijatelja lijepe kože - Ordinacija.hr
Ljepota

Ljepota

5 neprijatelja lijepe kože

Ako želite svoju kožu što dulje održati mladom i svježom, skupa krema nije jedino što vam treba.

I vanjski faktori, kao i pretjerana briga mogu oštetiti kožu i uzrokovati prerano starenje. Jeste li skloni sljedećim porocima?

Tulumarenje utječe na dobar izgled1. Pušenje

Ako mislite da ćete tragove pušenja na licu jednostavno izbrisati skupim kremama, serumima i maskama, varate se! Pušači brže dobivaju bore oko usta, a ugljikov monoksid iz cigareta smanjuje zalihe krvi i kisika koje su potrebne koži. Sve to utječe na na sposobnost kože da se obnovi i pomladi. Jedino što vam preostaje u ovakvoj situaciji, pod uvjetom da vam je stalo do vaše kože i tijela, jest reći bye bye pušenju. Za par mjeseci, koža će vam se u potpunosti oporaviti.

2. Non-stop tulumarenje

Tko god se pogledao u ogledalo nakon burne neprospavane noći, zna da
izreka o “osam sati sna za ljepotu” nije mit. Koža se, naravno,
pokušava boriti protiv učinka cjelonoćnih zabava, no nutrijenti, voda,
minerali i vitamini ipak se troše. Stoga je dobar i kvalitetan san
nužan kako bi se vaše tijelo oporavilo i dobilo svjež izgled. I
naravno, i dalje kožu redovito i primjereno njegujte.

3. Alkohol

Kad pijete alkohol kapilare se šire, pa koža izgleda kao da je puna mrlja. Alkohol također isušuje kožu i usporava oporavak stanica. Rezultat? Ugasli ten i, potencijalno, dugotrajne štete na koži. Kako doskočiti ovom problemu? Stručnjaci savjetuju puno vitamina C, vode i voća koje obiluje vitaminom A. Na ovaj ćete način koži pomoći da se brže riješi koje donosi dobra i česta kapljica.

4. Previše sunčanja

Oko 90 posto uzročnika starenja kože vanjske je prirode. Zato je pravila zaštita od sunčevih zraka iznimno važna. UV zrake štete koži, a direktna sunčeva svjetlost kombinirana sa prirodnim procesom starenja vodi bržim i opasnijim borama i diskoloraciji. Drugim riječima, koža izgleda staro i oronulo. Na sreću, danas postoji niz krema koje potiču samoobnavljanje kože, stoga nemojte biti lijeni i obavezno ih koristite.

Ne pretjerujte s proizvodima za njegu

5. Pretjerano čišćenje kože

Pretjerano čišćenje kože raznim proizvodima, neće nužno koristiti vašem izgledu. Naprotiv, vrlo vjerojatno ćete oštetiti površinski sloj i iziritirati kožu. Proizvodi koji sadrže alkohol kožu lišavaju prirodnog sebuma, a teške i masne kreme s mogu začepiti pore i pogoršati mrlje na licu. Ako vam je koža ionako osjetljivija ili iziritirana, izbjegavajte pilinge i proizvode s dodatkom parfema najmanje tjedan dana.

D. Šorgić

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo