Ljepota

Ljepota

6 savjeta za pravilnu njegu kože

Najveći ljudski organ zahtijeva i najveću pozornost. Vaša koža treba vaš trud, ali ulažete li ga ispravno? Bacite oko na 6 najvećih grešaka njege kože.

Lijepa i zdrava koža moguća je i bez “čudotvorne kreme” pripravljene od neke rijetke morske trave iz arktičkog podneblja. Kako bi se osjećali ugodno u svojoj koži dovoljne su i neke osnovne navike.

1. Korištenje sredstva za čišćenje lica s jakim deterdžentima
Ako vjerujete kako se kvalitetno sredstvo za čišćenje lica mora jako pjeniti, u krivu ste. Pjena je pokazatelj da vaše sredstvo sadrži jake deterdžente. Tu spada natrijev sulfat, koji iz kože izvlači važne lipide. U zabranjeno sredstvo za čišćenje lica ubraja se i obični sapun. Umjesto nedopuštenih sredstava, valja koristiti ona koja u sebi sadrže masne kiseline. Ako imate posebno suhu kožu, isprobajte ulja za čišćenje. Ona će skinuti svu prljavštinu, masnoću i šminku, bez uništavanja prirodne zaštite kože.

2. Niste upoznati s pozitivnim učincima retinola i retinoida
Retinol, oblik vitamina A, jedina je tvar koja, ne samo da sprječava nastanak bora, nego i smanjuje već postojeće. Naime, korisnice retinol seruma protiv bora tvrde kako djeluje poput prirodne kirurške oštrice. Kozmetiku bogatu ovim sastojkom preporučljivo je koristiti nakon 30-te godine života. Vrlo učinkovita pomoć u borbi protiv starenja je i retinoid. Posjetite dermatologa kako bi vam izdao recept za retinoid s povećanom količinom retinola.

umivanje23. Pretjerano trošenje na proizvode za njegu kože
Vaša koža može biti lijepa i zdrava i bez prekrasno pakiranih, luksuznih proizvoda za njegu kože. Zapravo, puno dobrih i kvalitetnih proizvoda možete pronaći i u drogeriji. Ako morate birati, bolje je većinu novaca potrošiti na retinol ili receptom prepisani retinoid. Sve ostalo za njegu kože možete kupovati u drogeriji.

4. Odlazak na tretmane za njegu lica u neprovjerene kozmetičke salone
Istraživanja su pokazala kako i do 80 posto osoba nakon tretmana dobije negativnu reakciju. Neiskusne kozmetičarke često ne znaju koji je proizvod dobar za različite tipove kože njihovih klijenata. Krivo odabrani proizvod može sadržavati tvari ili mirisna ulja koja će pogoršati akne te nadražiti osjetljivu kožu. Stoga, ako ste ovisnik o tretmanima za njegu lica, odlazite samo u već provjerene salone.

5. Pranje lica u krivo vrijeme
Uvijek perite lice nakon što ste isprali šampon i regenerator iz kose. Naime, brojni regeneratori sadrže isopropyl myristate koji zatvara pore, dok ostali proizvodi za kosu često sadrže kokosovo ulje Oba sastojka mogu uzrokovati pojavu akni, pa se pobrinite da ih ne ostavljate na koži.

6. Uvjereni ste da kreme za zaštitu od sunca ne treba koristiti svaki dan
Proizvod za zaštitu od sunca treba nanositi svaki dan, ne samo prije odlaska na plažu! Naša je koža izloženija suncu kada to ne planiramo, nego kad se izležavamo na plaži. Tu ubrajamo hodanje od automobila i do njega, odlazak iz ureda po užinu ili kratkotrajno sjedenje na otvorenom. Budući da naša koža godinama skuplja i pamti sunčeve zrake, preporuča se svakodnevno korištenje kreme za sunčanje. Faktor 15 je minimalna zaštita koju treba vaša koža.

D. Šorgić

 

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo