ABeCeda vitamina za lijepu kožu - Ordinacija.hr
Ljepota

Ljepota

ABeCeda vitamina za lijepu kožu

Osim što gode zdravlju, ojačavaju imunitet i štite nas od bolesti, vitamini također njeguju tajnu lijepe kože. Upoznajte se s onim najosnovnijima koji će vam pomoći riješiti sve nedoumice i boljke.

Već i mališani u vrtiću znaju kako je voće i povrće krcato vitaminima i mineralima, no važno je točno znati koje namirnice valja jesti za određene zdravstvene i estetske dobrobiti.

Vitamin A

Ovaj vitamin pomaže očuvanju prirodne elastičnosti kože i održava potrebnu količinu vlage u koži. Vitamin A odličan je u borbi protiv akni, smanjuje sitne bore i zaustavlja djelovanje slobodnih radikala. No s njim valja biti na oprezu. Naime, ovaj čest sastojak krema za tijelo igra ključnu ulogu u procesu stvaranja energije u stanicama. Znanstvenici tvrde kako premale ili prevelike količine ovog vitamina mogu biti štetne za zdravlje.

Retinol, ključni sastojak vitamina A, pokazao se važnim za metabolizam jer djeluje kao hranjivi senzor stvaranja energije. Kada su količine vitamina A previsoke ili premale, mitohondriji ne funkcioniraju kako bi trebali i uzrokuju probleme organima.

Zaboravljamo da se količina ovog vitamina u našem organizmu povećava konzumacijom hrane, pića i njegovanjem tijela losionima. Tako je vrlo lako prekoračiti dozvoljenu količinu, a da uopće toga nismo ni svjesni.

U čistom obliku vitamin A sadrže mlijeko, jogurt, sirevi, breskva, mrkva, zeleno lisnato povrće, jetra, plodovi mora, tuna, lignje i jaja.

Vitamini B skupine

Ovi vitamini popravljaju ten kože, čine ga ujednačenim i zdravijim, a ujedno i pomažu “zaključati” vlagu u stanicama. Tako se s različitim kožnim problemima povezuje nedostatak vitamina B1, B2, B3 i B6. Vitamine B kompleksa možete pronaći u žumanjku, piletini, ribi, žitaricama, pivskom kvascu, jetri, zelenom lisnatom povrću, mesu i mliječnim proizvodima.

Vitamin C

Iako je posljednji po redu, vitamin C mogao bi se naći na čelu kolone vitamina koji osiguravaju lijepu, mladu, nahranjenu kožu. Naime, on potiče rast tkiva, jača imunitet kože, pomaže u ostvarenju elastičnosti i proizvodnji kolagena – zaslužnog za čvrstoću kože. S ovim je vitaminom vaša koža sigurnija od stvaranja bora.

Potražite ga u citrusima, krumpiru, šparogama, brokuli, kupusu, prokulicama, peršinu, špinatu, radiču, rajčicama i jagodama.

K. Pužar

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo