Najveći svjetski poznavatelji čokolade otkrili su novu vrstu tamne slastice koja navodno usporava proces starenja i sprječava pojavu bora.
Acticoa obiluje prirodnim
antioksidansima koji mogu zaštititi kožu od štetnih slobodnih radikala.
Istraživanja su naime pokazala da bi svakodnevna konzumacija samo 20 g ove čokolade
mogla spriječiti bore hidratizirajući kožu i poboljšavajući njenu elastičnost.
Slasna je čokolada izumljena u tvrtki Barry Callebaut, najvećem svjetskom proizvođaču čokolade. Njen je vlasnik razvio slasticu
koja prkosi godinama otkrivši način za očuvanje antioksidansa pod
nazivom flavonoli. Iako ih je moguće pronaći u kakau, obično ih uništava sam proces
proizvodnje čokolade.
Flavonoli “pobiru” slobodne radikale uzrokovane pušenjem, zagađenjem,
kofeinom i manjkom sna. Sve ove štetne navike mogu potaknuti proces starenja.
“Na prvi nam se pogled
čini kako čokolada i zdravlje ne idu zajedno. Čokolada se, u većini slučajeva,
nalazi na dnu popisa kada razmišljamo o proizvodnji zdravije
hrane”, izjavio je Harry Vriens iz tvrtke Barry
Callebaut.
Tamna
čokolada je odavno povezana s određenim zdravstvenim prednostima. Ona pomaže sniziti
krvni tlak i smanjuje rizik od moždanog udara zahvaljujući visokom sadržaju
antioksidansa.
Stoga, ako se želite zasladiti i spriječiti bore – potražite acticoa čokoladu. Ona je sastavni dio, tvrde stručnjaci, brojnih poznatih čokoladnih slastica. Jedne od njih su i svima drage čokoladne školjke.
K. R.