Ako kupujete kozmetiku u ljekarni, dermatologinja želi da znate nekoliko važnih stvari - Ordinacija.hr
Ljepota

Ljepota

Ako kupujete kozmetiku u ljekarni, dermatologinja želi da znate nekoliko važnih stvari

Svaki put kada uđete u ljekarnu, jednostavno morate zamijetiti bogatu ponudu kozmetike različitih brendova.

Ono što kozmetiku koju vidite u ljekarni čini drukčijom nisu lijepa i elegantna pakiranja, pristupačne cijene ili nevjerojatan izbor proizvoda baš za svaki tip kože, već činjenica da je dostupna uglavnom u ljekarnama. Zašto? Odgovor na to pitanje, ali i mnoga druga potražili smo kod dr. sc. Jelene Meštrović Štefekov, dr. med., spec. dermatovenerologije.

Kupovanje ovih 8 proizvoda je čisto bacanje novca, tvrde dermatolozi!

ŠTO SE KRIJE IZA TZV. LJEKARNIČKIH BRENDOVA?

Ljekarnički brendovi, tzv. dermokozmetika ili medicinska/farmaceutska kozmetika, njeguju znanstveni pristup i provjerene stručne, dermatološke i farmaceutske smjernice u njezi kože. Takva kozmetika mora ispunjavati stroge kriterije učinkovitosti i sigurnosti kako bi mogla dobiti status dermokozmetika i svoje mjesto na policama ljekarni. Svaka tvrdnja vezana za korisnost takvog proizvoda mora biti potkrijepljena znanstvenim i kliničkim ispitivanjima. Nadalje, njezin sastav mora biti transparentan, istaknut na pakiranju proizvoda, a podaci o koncentracijama aktivnih supstanci dostupni. Takvi visoki standardi razdvajaju je od kozmetičkih proizvoda na policama drogerija i parfumerija koji nisu obvezni ispunjavati ove uvjete. Znanstvene i kliničke studije, transparentnost sastojaka, njihovih koncentracija i podrijetla, ono je što čini razliku između dermokozmetike i kozmetike.

ZAŠTO SU TOLIKO POPULARNI, ODNOSNO PREPOZNATI?

Upravo zbog navedenih karakteristika sigurnosti, učinkovitosti i transparentnosti. Tu je i još jedan veliki benefit, a to je – ljekarnik ili ljekarnica, koji će stručno objasniti, uputiti, pomoći odabrati željeni proizvod. Dermokozmetika osim zdrave, udovoljava potrebama suhe, iritirane, osjetljive, masne kože, odnosno kože s posebnim potrebama, kod specifičnih dermatoloških stanja. To je, zapravo, i njena osnovna namjena. Uostalom, prva adresa na koju pacijenti odlaze kad imaju neki dermatološki problem upravo je ljekarna.

ZAŠTO SU PRVI IZBOR MNOGIH DERMATOLOGA?

Mi dermatolozi zahvalni smo što je imamo na raspolaganju. Zahvaljujući njoj, i mi smo učinkovitiji. Dermokozmetika je i primarno nastala kao potpora dermatološkim pacijentima, u cilju što kvalitetnije i učinkovitije njege kože, tijekom i nakon dermatoloških terapija i tretmana. Također, kvalitetna, ciljana njega kože omogućuje nam i da što rjeđe uključujemo „pravu“ medicinsku terapiju, ili, barem, u manjoj mjeri, u nižim dozama i koncentracijama, kraće. Dermokozmetika oporavlja kožu, daje joj podršku. Prolongira dobro stanje i smanjuje recidive. Sigurna je i transparentna. Uvažava smjernice dermatološke struke. Nudi nam inovacije i nova rješenja. Razloga je puno.

NA ŠTO TREBA OBRATITI POZORNOST PRI ODABIRU?

Na specifičan problem kože. Ono što primarno želimo riješiti. Je li to suhoća, masnoća, osjetljivost, anti-age… Izbor olakšavaju kategorije proizvoda namijenjene određenom problemu. I, naravno, neizostavan savjet ljekarnika.

KOME JE NAMIJENJENA TAKVA KOZMETIKA?

Svima. I osobama sa zdravom, nezahtjevnom kožom, kao i onima s posebnim potrebama kože. Ako želimo provjeren, siguran proizvod, visokih standarda kvalitete, u skladu s dermatološkim smjernicama, onda je dermokozmetika pravi izbor.

Stalno perete ruke i koža vam je suha? Dermatologinja otkriva genijalan trik za odabir sapuna

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo