Biljna kupka opušta umorna stopala - Ordinacija.hr
Ljepota

Ljepota

Biljna kupka opušta umorna stopala

Germanski su se narodi stoljećima oslanjali na iscjeljujuću snagu biljaka i esencijalnih ulja, pogotovo lavande i valerijane.

Prije svega su ih voljeli koristiti u kupkama i kao dodatak oblozima za tijelo. Biljnim su pripravcima liječili brojne zdravstvene probleme, od stresa do tuberkuloze.

Moćne biljke su također često koristili za njegu umornih nogu. Naime, tijekom rituala hidroterapije u kupku su voljeli dodavati biljnu mješavinu koja je sadržavala umirujuću melisu, ružmarin za stimulaciju cirkulacije ili eukaliptus za pročišćavanje respiratornog sustava.

kU toplicama su gostima noge naizmjence močili u tople i hladne kupke nekoliko puta svako jutro, nakon čega je slijedila masaža biljnom kremom kako bi se ublažile pukotine i žuljevi.

Uvjerite se sami

Otpustite stres njegujući dušu i tijelo ritualom u koji ćete uključiti prokušane proizvode obogaćene iscjeljujućim biljkama.

Potrebni sastojci

  • Ulje za kupanje s dodatkom eukaliptusa
  • Balzam za njegu stopala s dodatkom ružmarina
  • Čaj od kamilice

Priprema kupke

1. Ubacite manju količinu ulja za kupanje u lavor napunjen toplom vodom. Namačite stopala 10 do 15 minuta, dopuštajući eukaliptusu da ih okrijepi i vrati im potrebnu vlagu.

2. Stopala dobro osušite, a potom u njih umasirajte blago ugrijani balzam koji će ublažiti osjetljiva područja i zacijeliti moguća oštećenja kože.

3. A dok se hranjivi sastojci upijaju, održavajte toplinu stopala debelim vunenim čarapicama. Za to vrijeme pijuckajte svježe pripremljeni čaj od kamilice.

 

K. R.

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo