Budite nježni prema koži lica - Ordinacija.hr
Ljepota

Ljepota

Budite nježni prema koži lica

Za njegu kože nije dovoljno samo kupiti dobar kozmetički proizvod, već ga valja znati i pravilno upotrijebiti. Evo što morate znati kako biste izbjegli svaku zabunu.

1. Kako očistiti kožu

Ujutro i navečer nužno je umiti lice, ali ako šminku skidate mlijekom ili kremom, silno ćete pogriješiti ako čišćenje ne zaokružite tonikom, jer na koži ostaju tragovi emulzije i prljavštine. No, da biste dobro očistili kožu, ne valja rabiti sredstva za čišćenje koja uklanjaju masnoću, jer ona skidaju lojni zaštitni sloj s kože: ako je koža masna, valja pričekati da se prikupi što više masnoće i tek je tada skidati, a ako je suha, počet ćete se perutati i ljuštiti.

k2. Masku ne držite predugo

Maska potiče dotok krvi u površinske slojeve kože, što olakšava apsorpciju korisnih sastojaka. Ako ju predugo ostavite na licu i na vrijeme ju pravilno ne isperete, pore se mogu začepiti. Zbog toga je neobično važno slijediti upute i masku na vrijeme isprati mlakom vodom.

3. Dubinsko čišćenje

Uklanjanje mrtvih stanica sredstvom za dubinsko čišćenje pomaže obnovi kože. Ali pretjerano poticanje prirodne obnove gornjeg sloja kože može imati i neugodne posljedice: ako je koža masna, to može pojačati izlučivanje loja, a ako je suha, može je nadražiti. Zato kožu dubinski ne čistite više od jedanput ili dvaput tjedno.

4. Istiskivanje crnih točkica

Uklanjanje nedostataka na koži kakve su crne točkice osjetljiv je posao: niste li pažljivi, umjesto čiste kože ubrzo biste mogli imati prave pritišće, jer svako istiskivanje nosi opasnost od zaraze. Zato, upustite li se uopće u to, točkice uvijek istiskujte gazom, a okolnu kožu prije i poslije istiskivanja dezinficirajte alkoholom.

5. Ne pretjerujte s kremama

k

Normalnu kožu nema smisla previše hraniti kremom, jer koža je ionako neće svu upiti. Usto postižete i suprotni učinak, jer se u porama talože naslage masnoće, što nadražuje lojne žlijezde i može izazvati deramtitis. Simptomi? Crvenilo i perutava koža. Zato nikada ne pretjerujte: kada nanesete hidratantnu kremu, višak obrišite gazom. Za sve tipove koža odabirite kreme za koje je testiranjem potvrđeno da ne stvaraju sujedice, a na masnu kožu nanosite kreme s niskim postotkom uljastih tvari.

6. Ne parite se prečesto

Parna kupelj pripomaže omekšavanju gornjeg sloja epitela i ljuštenju mrtvih stanica. No, ako se prečesto parite umanjit ćete sposobnost kože da se obrani od bakterija, a možete izazvati i pojavu akni. Parne kupelji ograničite na njih nekoliko u mjesec dana, i to samo zimi, a ako lice parite kod kuće, nagnite se nad posudu s vrućom vodom i ne pokrivajte glavu, jer tako se toplina neće zgusnuti.

K. R.

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo