Često perete ruke i koža vam je stalno suha? Dermatologinja otkriva genijalan trik za odabir sapuna - Ordinacija.hr
Ljepota

Ljepota

Često perete ruke i koža vam je stalno suha? Dermatologinja otkriva genijalan trik za odabir sapuna

Shutterstock 1516653251

Za pranje ruku ne trebate vruću vodu, mlaka i blago topla pružit će sasvim zadovoljavajući higijenski učinak.

Iako smo pandemiju COVID-a gurnuli u drugi plan, ne znači da ruke ne trebamo i dalje redovito i pažljivo prati. No, kako odabrati najbolji sapun za pranje ruku? Odgovor zna dr. sc. Jelena Meštrović Štefekov, spec. dermatovenerologije:

“Za pranje ruku, kada to iz epidemioloških razloga moramo raditi češće, radije koristimo ona sredstva koja čuvaju hidrolipidni sloj kože poput sindeta, kremastih i uljnih gelova za pranje. Sva sredstva za pranje sadrže surfaktante, koji uklanjaju nečistoće, razlažu masnoću, no važno je da nisu agresivni, ne narušavaju hidrolipidnu barijeru i ne uzrokuju suhoću i iritaciju kože ruku. To osobito vrijedi za osjetljivu kožu i onu sklonu dermatitisu. Bez obzira na epidemiološku situaciju, nije potrebno da sadrže dezinficijens. Zgodan trik je da se za pranje ruku koriste sredstva za tuširanje namijenjena suhoj, osjetljivoj koži, koja se nalaze u velikim pakiranjima sa dozerom na potisak – dugo će trajati, ruke će biti čiste i njegovane, uštedjet će vam vrijeme i novac”, objašnjava liječnica i dodaje:

Između pranja ruku i dezinficijensa, kad god možete, odaberite pranje ruku. Voda mora biti mlaka, ne hladna ni prevruća. Nakon pranja ruke je potrebno dobro obrisati, ne ostavljati mokre i po mogućnosti namazati hidratantnom kremom. Navečer prije spavanja savjetuje se upotrijebiti masnu kremu, koja najbolje regenerira zaštitni sloj kože.     

Ovo su greške koje sigurno ponavljate i tako samo pogoršavate prehladu

Podsjetimo i na 6 najčešćih grešaka kod pranja ruku

1. NE PERETE IH DOVOLJNO

U jednom danu dodirnete toliko stvari koje vam mogu prenijeti zarazu, a i koronavirus. Jednom kad dođu u dodir s prstima, mikrobi se lako prenose na lice i tijelo koje njima dirate. Pranje ruku najbolji je način za zaštitu pa ih perite sapunom i vodom ili očistite dezinfekcijskim sredstvima ako ne možete do sapuna. Nakon pranja ih isperite i obrišite.

2. NE KORISTITE DOVOLJNO SAPUNA

Ruke namočite u vodu i na njih stavite dovoljno sapuna. Veličina jedne kovanice od 50 lipa sasvim je dovoljna

3. NE PERITE SAMO DLANOVE

Ne zaboravite na temeljito pranje, a posebno površinu ispod nokta i pregibe među prstima. Također, preporuka je da nokte skratite kako virusi ne bi imali prostora za „stanovanje“.

4. NE PERETE DOVOLJNO DUGO

Ruke je potrebno prati oko 20 sekundi da biste se riješili virusa i bakterija. Pjesma „Sretan rođendan“ traje otprilike toliko pa je otpjevajte. Kako traje pandemija, tako su ljudi postali sve kreativniji u smišljanju pjesmica koje će im skratiti vrijeme dok peru ruke, slobodno odaberite vlastiti napjev…

5. RUKE JE POTREBNO DOBRO ISPRATI

Nakon dobrog i pravilnog pranja ruku, moraju se dobro isprati ispod mlaza čiste vode, hladne ili tople, kako bi se sve nečistoće uklonile s kože. Ako dobro ne isperete sapun, možete snositi i posljedice, poput iritacije kože.

6. PRESKAČETE SUŠENJE RUKU

Virusi će se lakše prenijeti s mokrih ruku pa uzmite vremena kako biste ih dovoljno osušili. Obrišite ih suhim i čistim papirom ili čistim ručnikom, no ako ste na javnom mjestu, svakako koristite papirnate ručnike ili električno sušilo.

M. P. 

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo