Ljepota

Ljepota

Često pucketate zglobovima na prstima? Znamo kada to nikako ne smijete raditi!

Foto: Shutterstock

Znanstvenici u Kaliforniji proveli su istraživanje ultrazvukom kako bi vidjeli što se događa u ruci osobe kada pucketa zglobovima.

Pucketanje zglobovima na prstima česta je i nesvjesna navika, no rijetko se zapitamo zašto naši zglobovi, ne samo na prstima, zbilja pucuju. Radiolozi sa Sveučilišta u Kaliforniji proveli su istraživanje tijekom kojeg su preko ultrazvuka pratili što se događa u zglobovima ruku kada s njima pucamo. Otkrili su da se vidi bljesak, poput vatrometa, kada osoba pukne zglobom.

“Kod svake osobe čuli smo zvuk prije nego smo vidjeli bljesak na ultrazvuku. Shvatili smo da zvuk nije došao zbog toga što je mjehurić puknuo, već nastaje zbog njegova stvaranja. Interval između zvuka i slike je 10 milisekundi, pa ne smijete ni trepnuti”, rekao je glavni znanstvenik istraživanja doktor Robert Boutin.

“Pucketanje zglobova prstiju ili zvučni fenomen „krepitacije“ javljaju se kod preskoka ligamenata ili tetiva preko koštanih prominencija i izbočina, te nisu patološka pojava”, objasnila je Đurđica Kesak-Ursić, specijalistkinja fizikalne medicine i rehabilitacije iz Zagreba.

Znanstvenici koji su proveli istraživanje u Kaliforniji smatraju da mjehurić nastaje zbog plina koji je se stvara u tekućini koja podmazuje naše zglobove, kada pucnemo s njima negativni se pritisak ispušta.

Dobra je vijest da ono ne čini nikakvu štetu našim zglobovima, te da nije navika koje se morate hitno riješiti. Često se potreba da pucamo zglobovima javlja nakon što nešto s prstima i radimo.

“Nakon prisilnog zgrčenog položaja prstiju i šaka ugodno nam je napraviti takav pokret „pucanja“ jer time zapravo istegnemo meka tkiva – ligamente i tetive.”, objasnila je doktorica Kesak-Ursić. 

No, doktorica je naglasila kako se trebamo zabrinuti ako je pucketanje zglobovima udruženo s bolovima te ograničenjem funkcije zgloba. Ovakve se situacije pojavljuju kod škljocavog prsta ili stenozirajućeg tendovaginitisa, koji su česta pojava na prstima šaka. Naime, čvorići se na prstima razvijaju u tetivama mišića “savijača” prstiju te dolazi do reduciranje funkcije i škljocaja. Ta se bol liječi infiltracijama i ubrizgavanjem kortikosteroida, kao i operativno.

Također, postoji mit i da ta navika uzrokuje artritis. No, doktorica Kesak-Ursić nimalo u to ne vjeruje.

“Ja smatram da je to mit – artritis zglobova je ozbiljna bolest koja može nastati iz više razloga, ali ne zbog pucketanja prstiju”, objasnila je. 

Naučite kako smanjiti bolove u zglobovima zbog artritisa, te pročitajte kojih se četiri pravila pridržavati kako bi vaši zglobovi ostali zdravi. 

Foto: Shutterstock

G. Horvat

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo