Ljepota

Ljepota

Često vas oblije znoj? Ovih 7 trikova pomažu kod prekomjernog znojenja

Shutterstock

Ako ste mislili da se znojite samo ispod pazuha, u krivu ste. Žlijezde znojnice su rasprostranjene po tijelu, a tijekom dana izluče u prosjeku 7 dcl znoja. Kada bakterije s površine kože s njim dođu u dodir, to može uzrokovati neugodan miris tijela!

Ne možemo puno toga učiniti oko bakterija jer one su tu i nikamo neće nestati, a ne možemo se prestati znojiti. Ukoliko vam miris tijela uzrokuje svakodnevne probleme, morate promijeniti određene navike u svom životu poput prehrane, higijenskih navika ili odjeće…

Pretjerano znojenje može biti znak ozbiljnih bolesti, pa i srčanog udara

1. Razmislite i o botoksu

Hiperhidroza ili prekomjerno znojenje sprečava se botoksom koji se može ubrizgati tamo gdje vam znojenje uzrokuje najviše problema (npr. pazusi, dlanovi, čelo, stopala, stidna zona). Mišići ispod pazuha koji “ispumpavaju” znoj mogu se “uspavati“ botoksom, s pedesetak uboda iglicom, uz lokalnu anesteziju.

2. Depilacija

Toplina područja ispod pazuha stvara idealno okružje za bakterije, a znoj se, osim toga, može prilijepiti za dlačice. Posljedica toga je neugodan miris. Drevni su Egipćani prvi otkrili da uklanjanje dlačica pomaže ublažiti miris tijela. Brijanje je najlakši način uklanjanja dlačica ispod ruku, a možete se odlučiti i za depilaciju voskom.

Sparina vas ubija? Ova 4 savjeta će vam pomoći, a jedan uključuje i izbjegavanje klime

3. Izbjegavajte začinjenu hranu i alkohol

Znamo kako određena hrana i začini mogu utjecati na loš zadah, ali jednako tako mogu i utjecati na neugodan miris znoja.

4. Dezinfekcijske maramice

Ako se prekomjerno znojite i osjećate neugodan miris usred radnog dana, posegnite za vlažnim maramicama kojima možete očistiti bilo koji dio tijela. U torbici imajte i puder za bebe koji će ukloniti vlagu i osušiti delikatnu kožu te je istovremeno blago namirisati.

5. Odbacite stres

Kada ste pod stresom vaše žlijezde znojnice proizvode vodenastu supstancu koja služi za regulaciju tjelesne temeprature. Ali emotivni stres “pali” drugu vrstu žlijezdi – one apokrine – koncentrirane samo na određenim područjima, kao što su pazušne jame, intimno područje ili vlasište. Njihov sastav privlači bakterije koje su odgovorne za javljanje neugodnog tjelesnog mirisa.

6. Nosite prozračne tkanine

Pamuk, svila ili vuna su idealan odabir ako se borite sa znojenjem. One će omogućiti da koža diše i suši se te neće na sebi zadržavati znoj.

6 znakova da ste alergični na ugriz komarca. Prepoznajte simptome ovog ozbiljnog stanja!

7. Higijena

Osim svakodnevnog tuširanja, potrebno je na kritična područja nanositi i dezodorans. Uz to se riješite dlačica ispod pazuha.

A. A.

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo