Ljepota

Ljepota

Depilacija od A do Ž: saznajte sve o metodama uklanjanja dlačica

Koje sve metode depilacije postoje? Kako izgleda postupak uklanjanja dlačica kode svake metode? Odgovore donosi kozmetičarka Zdenka Mihelj.

Metoda koja uklanja “sve” dlake s površine kože nazivamo depilacija. Cilj svih vrsta je trajno uništiti dlaku u folikuli kako ne bi ponovno narasla. Kod svih metoda je uobičajeno da se poštuje prirodni rast dlake i prema tome se i dlačice čupaju.

Koje sve metode depilacije postoje?

Brijanje

Brijanje je najčešća metoda depilacije kod kuće i podrazumijeva bezbolno i brzo uklanjanje dlačica, ali s kratkotrajnim rezultatima. Nakon ovakve depilacije, dlačice su vidljive već nakon dva-tri dana, a nakon čestog brijanja ona može postati deblja i čvršća. Morate biti oprezni da se ne porežete i da se korijen dlake ne inficira.

Depilacijska krema

Ona je jednostavnija za rukovanje, ali obavezno prije upotrebe morate provjeriti da slučajno niste alergični. Nakon odstranjivanja dlake počinju rasti za otprilike deset dana.

Topli vosak

Vosak jedna od popularnih, učinkovitih i sigurnih metoda depilacije, a koristi se u zagrijanom obliku. Točnije, zagrijani vosak nanosimo na kožu u smjeru rasta dlaka, pričekamo par sekundi te ga povučemo u suprotnom smjeru od rasta dlaka. Nova generacija voska u sebi sadrži silikone i nije lomljiv nego se nanosi u tanjem sloju i laganije se odstanjuje. Kod ovog voska nema jakih iritacija, a crvenilo ostaje kraće na koži. Dlake su vidljive za četiri do šest tjedana.

Hladni vosak

Ovu metodu depilacije nalazimo u obliku patrona ili gotovih traka na kojima se nalazi vosak. Bez obzira s kojim radite, važno je da traku zagladite na koži te naglim trzajem povučete u suprotnom smjeru od rasta dlaka. Dlake počinju biti vidljive za oko tri do četiri tjedna, što znači da su rezultati nešto kraći od uporabe toplog voska.

Možemo li izbjeći urastanje dlačica nakon depilacije?

Šećerna pasta

Prirodna mješavina šećera, limuna i vode predstavlja šećernu pastu koju možete i sami pripremiti kod kuće. Koristi se tako da ju nanosimo suprotno od rasta dlake, a čupamo u smjeru rasta. Preporučuje se kod osjetljive i suhe kože. Sam postupak je nešto sporiji i duži, a nove dlake izbijaju za oko četiri tjedna.

Elektroepilacija

U ovu metodu spadaju elektroliza, termoliza i bledn metoda. Tretira se svaka dlaka posebno, a nove dlačice su vidljive za oko sedam tjedana.

Fotoepilacija

Fotoepilacija je metoda depilacije kojom se uklanjaju dlake pomoću svjetla. Najbolji rezultati se postižu kod osoba svijetlije puti, a tamne dlake. Melanom u dlaci prihvaća svjetlo, svijetlosna zraka se u folikulu dlake pretvara u toplinu koja trajno uništava korijen i samu dlaku. U ove tretmane spadaju laser i IPL tehnologija. Kod ove vrste depilacije se može osjećati lagano peckanje, toplina, a u nekim slučajevima i blaga bol.

Autorica teksta: vizažistica i kozmetičarka Zdenka Mihelj

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo